Sep 26, 2009

rayer-pt 2-

Pade rayer yg ke-4 ak kuar ngan adib,capt n naem k CL..1st time ak ke CL!!hehe..niatny nk bli buku2 utk “stadi” tp smue habes so kte njoy,astaghfirulLah al-‘Azhim!!even org cakap CL nie xbez coz cm nothing..!!tp bg ak dpt makan pn okla..!!so pd hari rayer ke-4 tu ak pn bli la mknn-ikut nafsu-sndri, maklumlah rayer 1-3 ader mknn yg disediekn, alaysia ke-4 ni kne la carik sndri mknnny!!aku bli mknn cm xingt dunia!!astaghfirulLah,ap dah jadik ni??..padehal perotny kecik ajer!!makan jer byk!!so ble space kcik nk diisii jugak even dah pnoh so trpakselah ia ditutup dgn penutup xnk bagi tumpah, dlm kes ni yg tertutup ialah mateku..jalan alaysi huyung-hayang tapi sampai kt kdai dvd non-halal mate terbukak balek,xtaula apesal??!!belek2 dvd tu ak bli la 3,2korean+1indonesian,hajat di alaysi cari KCB tapi xkuar lagi dvdny coz brader tu cakap cter alaysia baru lmbt cket kuar coz nk test quality dl,katenye..!!balek,mlm tu ak xtdow awl coz melayan dvd baruku itu..

rayer ke-5 pulak ak kuar lagi..kali alay cashkn TC punyer pasal..kali ni keanggotaannya alays same cme ala ditukarkan jadi helmi n rauf..kitorang g Permata tp rata2 xgitu hepi,almaklumlah rateny rendah,xgitu kengkawan??!!rate td,1USD=9,530Rp jer..tp sebab ak butuh uang bwat jelasin uang kamar so trpksela jgak kuarkn,lgpn nk kne prepare diri dgn duit secukopny slme 3bulan tanpe alaysia..so pk g pk maghi ak pong cashla 1000USD yang mane bersamaan ia akan 1000USD itu dgn nilai rupiahny 9530000..kemudian daripada itu ak pn menyetorkan ke CIMB niaga sebanyak 7400000 selepas menolak 2100000darinya buat jelasin hutang kamar utk 3bulan..habes2 nyetor ak pn breakfast..!!ktaorng makan kat TA,alhmdulillah hari ni tidak stroke mcm smlm,kurg “cket” trokny..habes mkn baru balek..itulah idopku pd rayer ke-4 n ke-5..rayer 1-3 makan dijamu..1=embassy,2= alaysia student,3=09 malaysian@UKRIDA..
---Itulah kesahnyer..tamat---

rayer -pt 1-

Malam rayer pertame kitaorang-yg xbalek-k masjid nurul hikmah utk bertakbir n sesi briefing oleh bro akmal utk sambutan rayer kt mbassy besok,hasilny kami book taxi bluebird..mlm tu jugak ak brknalan ngan sorg mamat dari Yemen yg datang bekerja kt cni,nameny Fakhruddin..bacaan al-Quran die,pergh sedap gler,lidah Arab la katekan!!bwat ak tringat bacaan Sudais!!byk jugakla kitorang borak malam tu,tp nk phm die cakap berbelit jugaklah otak ak,bygkn die br 9bulan dok Indonesia dab ley cakap Indonesia even xfluent-mix ngan BA cket2-..yg ak trkejuz,baru knal bbrape menit da ajak ke rumah!!ak pk, mak aih,baek gler mamat ni!!tapi ak segan so ak tolakla dgn “menipu”…

Pagi rayer ak bgn lambat!!knape yer??!!mebi sbab tdo lmbt,kowt!!..pe2 hal pon kne cepat nk k mbassy!!taxi yg di’book’ utk k mbassy da trsdie di dpn umah!!so ak pon cpat2 mandi n knekan kmeja n celana itam diikuti kasut kuning n belt itam..odw ak terpk cmne la gamaknyer ghope mbassy di hari rayer..cmne la smbutannyer..sampai2 tgk cam bese jer tapi time takbir 2 yg bez!!pas khutbah pg makan..makan ape yer??hmm, lau xclap ak ader ketupat,lemang,mee,bihun,rending,lodeh,pudding jagung n ntahla ape lagi,da lupe..sedeyh melande coz kol mak xdapat2,last2 no kret..mak ak pon xleh kola k,ntahla knape..so rayer ai 2 memg xder mood,ak masok hall tgk org hepi2 mane tau bley ubatkn keseyhan sndiri tapi,hati xtrhibur langsung!!..ak pon lepak snsorang kt surau smpai xperasan kengkawan laen da balek,so pas solat zohor ak balek la snsorang!!


Rayer ke2 ni pepagi membuta aje!!petang pn same..khidupan brmule slpas maghrib..pas maghrib ak k rumah tapah_05..hari ni kitaorang ader sambutan rayer yg dibwat oleh snior2 05 n ktaorang jugak bayar,Rp25,000..tolong?makan jer kot..sape yg ader?batch 09 n snior UKRIDA n Trisakti serta Indera Mayo-btol ke nie??-yg xbalek..makan ape??makan sate,nasi himpit,bihun sup,agar2,pudding,biskut,tembikai,etc2-lupe daa-mlm tu turut ader kate penutup dari kak siti_04 yg da brgelar doc..tq kak siti..
Rayer ke3 lbey kurang ke2 jer,cme idop brmule b4 maghrib coz maghrib ader sambutan kat umah 23,umah pompuan..kitaorang dak2 msia UKRIDA 09 berkumpol kat c2..utk ini kitaorang bayar Rp5000..sape ader??hamper smue ader..makan pulak bihun sup smalam yg xabes lagi+keropok+kuih2..makan kenyang2 then balek..malam tu aku trpakse ad tugasan bidang terjun!!jadik pmbace doa..nk bwat cmne,da MC-Yoll-panggil utk bace doa so no choice,without any prep,bacerla doa2 simple..balek malam tu pg futsal pulak,kat Patra,dari kol 7.30-10.30,penat gler!!

bwat teman2 watan!!

Wah,da stat blaja!!
..xtau nk cakap ap,lau nk diikutkn ati ni rindu jer kt sahabat2,teman2 n rakan2 SMKA dl!!(ye k??)wah,rindu ni xprnah trubat!!ble la ye bleh dibwat reunion lg skali??!!
Namun dlm hadapi rindu kat kawan2,manekah ak ltakkn rndu pd yg lbeh utama utk dirindui??kerinduan kpade family??ni memg biase n mudah diubati coz asal balek je bleh jmpe!!tp..
Namun bgaimane mampu kuubati kerinduan kepada Yang Paling Utama jike..
1) Hati sering ingt kpade makhluq bukannya Khaliq
2) Mata hanya memndang yg zahir bukan yg menzahirkan
3) Lidah bertutur hebat namun tiade yg menghasilkn taat
4) Telinga enak mndgr prkataan2 namun tiade yg menmbhkan iman
5) Kaki suke melangkah namun bukan kpade Allah
6) Tgn sntiase memberi namun sering diperhati!!
7) Ibadah tnpe istiqamah
8) Amal xpernah lepas namun tiada yg berbekas

Seorg sahabat pernah memberitahu,tande diterimany amln dapat dilihat pd zahir perbuatan yakni pd manifestasi anggota lahir dan batin,WalLahu A’lam..
Bagaimanakah diri ini bisa membina kekuatan bagi membentuk biah Islami? Sungguh diri ini amat lemah dan amat perlu kepada tarbiyah yang berterusan namun bagaimana caranya untuk dapatkan tarbiyah berterusan jika tiada sokongan dari teman2?? Ya Allah, Tuhan Yang Maha Kuat, kuatkanlah diri ini..
Ya Allah Azza wa Jalla, sungguh diri ini amat rindukan sahabat2ku dulu yang tidak jemu2 menasihati diri ini agar terus-menerus berada dalam jemaah serta sentiasa bersama dalam menghidupkan dan menerapkan biah Islami dalam kehidupan seharian..syukran ya ashabi..namun, di sini belum ku ketemu jemaah yang sesuai..adakah aku ini terlalu memilih atau tidak pandai membezakan antara pembimbing dan yang perlu dibimbing?? Adakah diri ini dijauhkan Allah Azza wa Jalla dari rahmat-Nya? jika benar, ini merupakan petanda bahwa diri ini adalah bakal penghuni neraka di akhirat kelak, nauzubillahi min zalik..
Ya Hadi, diri ini benar2 perlukan bimbingan dari-Mu dan petunjuk dari-Mu..tunjukilah daku dan orang2 di sekelilingku ke jalan-Mu yang lurus, jalan yang Engkau redhai agar kami sentiasa bersama kerana-Mu dan bersama demi cinta kami kepada-Mu..Ya Allah Azza wa Jalla tetapkanlah hati2 kami dalam kecintaan dan kerinduan kepada-Mu dan kekasih-Mu Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi wa Sallam..
Buat sahabat2ku di SMKAW dahulu seperti Yusuhaimi, Basri, Nik Faiz, Hazwan, Rusydin, Zikri, Zulfadhli; junior2(beza setahun) seperti Rahman, Hakim(both), Mustaqim; senior2 seperti abg Zaki, abg Arif, Hisyam, Mumtaz, Fadhil, abg Akrami, abg Akmal Hisham, abg Fendi, abg Rashdan, abg Wadi, abg Nazleman..ak rindu pada kalian semua!!..Tidak lupa juga teman2 di SASER terutamanya rakan2 MT BADAR 07/08

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

P/S: yang xder name tu, kalian tetap dlm ingtan..

tips memasak

tips ni sbnarny da lme,da lapok dah,tp sbb ak br tringat nk tulis kt cni,barula ak tulis,hehe..tips ni diajarkn oleh mak ak mse ak 1st time nk blaja masak,KONONny!!iaitu smgu lbey cket b4 fly..mebi ak org yg 2nd last dbrtau lam fmily ak coz ak kn ank 2nd last..
1st,ehem2..bgini,bg yg umah br tu,lau nk bukak pipe 4 d 1st time,ucpkn salam pd air..

2nd,lau 1st time bukak api(stiap kali tukar dapur or gas baru),bg salam kt api..

3rd,stiap kali nk masak jgn lpe bce basmalah..

4th,tngah2 memasak tu,bce doa"AllahummarzuqnI(A) THOyyiba wasTHO'nII(AA) soliha,then tiupkn dlm masakn P/S:(1)AllahummarzuqnI utk diri sndr je,ganti I ngan A lau msk utk rmai2..(2)THO tu refer kpd huruf qalqalah tho berbaris atas...(3)' pulak refer kpade huruf ain..(4)II n AA pulak refer kpade bcaan 2 harakat..

5th,lau trkne minyak panas mse memask,cpat2 bce ayat 69 surah al-Anbiya' n tiupkn(gne saliva is better) pde tmpat trkne minyk panas..
P/S:utk org dmam,bce ayat nie n tiupkn pd org demam panas tu..
*bg yg dmam(pnykt laen pn) n nk makn ubt,b4 masukkn ubt dlm mulut bce Bismillahitawakkaltu 'AlaLlah dan masukkn serta telanla ubt tu n INGAT bhwe UBAT ni juz sbg USAHA,bukn sbg penyembuh yg sbnr menyembuhkn(hanya Allah Yg Maha Berkuasa)..ditakuti trjadi syirik khofi

6th,ni last..jgn membazir!!lau tau xrmai si pmakanny jgnla masak bebyk,xabes nanti trbiar je,unless dsimpan leklok then diabeskn pd mse laen.. hehe,ingt mse kcik2 kne marah ngan ayah coz makan xlicin!!stil ad ns or lauk trtinggal..haha..org yg ajar ak bce Quran dlm mse sebulan jer,tp hasilny jaoh lg baek dr blaja ngan guru Quran khusus slame sethn!!thanx ayah..mgkn ni berkat seorg ayah,hehe..ak blaja ngan ayah,ble da pndai bce tukar pulak,khatamkn ngan mak..
skian saje kelas blaja memasak pd hari nie,hope xbrtemu lg dmase yg laen,eheh..!!

P/S: mak ak slalu cakap,die lg ske masak sndr utk anak2 n suami than org laen masakkn(eg,makan kt kdai) coz die nk ank2 n suami rase hasil tgnny..tapi skang kakak2 lau ad yg balek,diaorg la yg masak,tp mak stil involve coz die jnis xleh dok diam..however tetap xleh lwn masakn mak!!haha..

pleno

3/9/09: grup ak,A2 bwat makalah reramai kt umah Pin kt apartmen Mediterranean kt dpan kampus 1 UKRIDA,grup leadr ktorg..odw nk g c2 memg pnat,dari tmpat turun angkut nk k blok si Pin tu jaoh jugak..hehe,ak nmpak kdai kek 'bika',akak ak pnah beli n memg sdap,ad can nk bli jugak,haha..
bsides, area apartmen tu memg 1st class,Eng style,facilities cukop,cyap ad 'hero', carre4, farmasi etc2 lagi,hehe..umah apartmen die xbsar mane tp nampak mewah..ak rase,palm spring dl memg xleh challenge Medit tu!!
even ak n dabell xcontribute pape tp nakama baek abes,treat ktorg cm da lame knal,cyap tolong masak lg n ajak g jejalan lg lau ad mase!!..ktorg sepnjg discuss utk bwat makalah tu asyk gelak je,hahaha...gelak dari awal smpai si Oliv n Marie balek coz si Pin da xdi'fire' lg n muke die pn da sdkt 'brubah' tetbe,ntah knape(kateny jage ati spupuny yg sdg rehat di kamar),tapi stil gelak jugak coz si Mervy pndai idopkan suasane..hasilny ak n dabell xbwat pape pn n laen2 je bwat keje..arigato my nakama:Pin,Irvan,Budi,Olivia,Sastika,Mervy,Marie,Debbie..xtau nk cakap ap da,sume baek gler,treat we Malaysian xspt yg grup or Msian batch 09/14 len kne,jaoh lg baek..alhamdulillah dpt nakama yg sbgini baek n ad certain yg tau sdkt sebyk bout Islam..sng kate,grup gue ini udah bagus banget deh..lgpn Pin treat ak,dabell n sastika selayakny sbg muslim cm sdiekn brbuke,tunjukkn tmpat solat n tgu kami slsai solat lg!!b4 dat-asar-si Mervy n Debbie pn da tgu kami slsai solat juz nk lead ktorg k umah Pin..tp,cyan jugak Pin,ad k patot guard tnye die,"ap kamu nggak ikut solat?"..Pin geram tp die tau security tu xtau die non-muslim,haha..bsides,die kne bwat byk bnde jugak slen Oliv,Budi,Marie dll..
nilah 1st time,(1)g umah non-muslim,(2)g umah kawan mix laki n pmpuan,(3)g umah org Indonesia kt Indonesia nie..ap nk jadi??
Ya Allah Azzawa Jalla,Tuhan yg membolak-balikkan hati,tetapkanlah hatiku dalam agamamu dan ketaatan kepada-Mu,selamtkan diri ini dan akidahku,agamaku dan perelokkanlah akhlaqku sebagaimane Engkau perelokkan dan sempurnakan kejadianku,amin ya Rabbal 'Alamin..

myGAMALIEL

GAMALIEL(Guidance&Assistance for MedicAl students-introduction to LearnIng&EvaLuation) yg stat 1/9/09 ni memg memeningkn+mementkn!!mcm2 ktorg as mahasiswa br di UKRIDA kne ikuti..tp yg sure,evriday ad cramah,hehe,mse utk tdo!!tp ak stil boley njoy cket2..namun bgtu yg sdeyny coz paham2 jela an,ble brgaul nagn org yg brbeza agama n budaya serta bhsa ni..ak pn turut trikot same terpusing kpale ngan gaye diorg yg mcm2 itu tp xla ktrlaluan..kne byk bwat sunat awwabin ni!!da lpe careny tapi!!..
1/9--ad pmbagian grup n intro to UKRIDA,ktorg disogokkn dgn tema"ready,get set,SUPER DOCTOR" which means kami ni perlu sntiase sdie utk hadapi sgale kmgknan yg ad n sdie utk blajar lbey dr ap yg patot kami ketahui..
2/9 ad ap ye?ha,ad senamrobik,snaman ni kateny diasaskn Dean FK UKRIDA,Dr.Mardy Sastrowo,utk pasien diabetes..senam ni diketuai wakil dekan II..ntah,xpnah kubwat senam sebegini..then,kami ad grup discussion.ak grup A2 yg turut disertai Dabell,Pin,Irvan,Budi,Oliv,Marie,Debbie,Sastika n Mervy(pronunciation indonesia--v=f)..
3/9 pulak, ak n ad kengkwn yg sangkut xley masok dewan coz lmbat smpai,haha..padan muke n sbg denda,name n sign kwn2 baru yg kami perlu kumpulkn di'up'kn jadik 200 dr 150 asalny manakale name mentor pulak di'up'kn jadik 37 dr 34 org asalny,so makn jenuhla ak mncariny!!haha..dahla buku utk name n sign ak br sdiekn pd ai rabu=2/9,haha(3/9 baru stat carik sign!!)haha..pd hari yg same jugak ktorg truskn dgn presentation dlm grup masing2 smbil disaksikan tutor,Dr.Nini yg sbnarny pakar histology n dosen di UKRIDA..alhmdulillah,even xpndai ckap indonesia tp hasil tunjukajar n support dr kengkawan n tutor serta mentor,bjaye jugak ak n dabell slsaikn presentation itu..
then,ktorg gabung dgn grup B2(Helmi n Paan,Dika,Irene etc) utk training talent show utk besok..ktorg perlu bwat pantomim,n pas discuss,ktorg bwat tarining utk show brtajuk"super dokter,super cesaer"..petg tu,kami sesame ke rumah Pin utk siapkn makalah berkaitan scenario mse grup discussion td n bincangkn ap yg perlu utk diskusi pleno besokny,diskusi pleno ni lagi gmpak,present kt hall sambil disaksikn smue plajar n dosen2 yg trlibat sbg tutor!!..so kami petg tu(5pm-8pm) bincangla ala kadar(canda lbey dr bincang!!)..
hari last=4/9,brjalanlah diskusi pleno,luckily grup ktorg xprlu present kat dpan,haha..buku2 sign dihntr(xcyap pn!!hehe),dlm buku tu jugak ad vote utk kakak2 mentor..then ad talent show,student Indonesia batch ak yg smueny br lpasan SMA(umo=18thn)dominan n sungguh2 plan..grup ak bwat perfrmance last skali,pnat gler lari2 utk tunjk adegan yg sedg berlaku!!tp palng best grup brape ntah yg disertai raja GAMALIEL,lpe name die,die ni cakap spontan aje!!memg layak dinobatkn raja GAMALIEL!!..break talent show jap,ad lucky draw utk dosen2,then continue show..abes je smue talent show,ad prtndingan utk mentor iaitu siape paling disygi etc n voterny adlh kami,para peserta GAMALIEL!!..kakak(indonesia,abg=kakak,kakak=kakak) yg menang paling byk ialah Marshell_08,die dpt 3 anugerah:kakak cowok terimut(cute),terkeren(gd looking) n ternarsis(highly confidence?!)!!..anugerah yg memg diketahui smue,bese tgk lam cter indonesia ialah raja n ratu GAMALIEL 09..raja dh dbrtau awl2 td,ratuny pula adlh Jessica,ntah,xknal!!mereka masing2 dipakaikn mahkota n sayap..seketika diumumkn,smue bersorak,"cium"bbrape kali,tp xciumla..finally brgambar tp ak malas join so ak balek tdo,haha..brakhrlah GAMALIEL kami di sini n akn ditruskn mahasiswa baru next year pulak!!..
finally,thanx my nakama..thanx Mervi yg 'unofficially'ny dclare herself as translator utk ak n dabell,Budi n Irvan pulak byk tolng ak plajari/fahami bhse indonesia while Pin,Oliv,Marie,Sastika n Debbie pulak bantu kami bwat tugasan..smueny as pencetus fire n gelak!!haha..kesimpulanny tahap ke'unite'an btween Malaysian n Indonesian grup A2 ni bettr than other grup,i think la..

Sep 24, 2009

Iman dan Ukhwah filLah

zikrullah
Dalam sebuah hadis Nabi S.A.W. bersabda:

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Kasih sayang dalam hadis ini adalah yang dibentuk atas dasar iman sehingga kurang iman kerana kurang cinta dan kasih sayang
Dua perkara yang perlu ditekankan di sini adalah pengertian tidak beriman dan maksud saudara yang dicintai
Tidak beriman di dalam hadis ini bermaksud ketidaksempurnaan iman. Ini bermakna iman seseorang itu masih tidak terbatal jika tidak mengamalkan hadis ini namun kita diperintahkan oleh Allah Taala agar menntaati Nabi SallalLahu Alaihi wa Sallam serta mengikuti apa yang diberinya. Oleh itu sebaiknya marilah kita bermal dengan hadis ini dan menjadikan Nabi SallalLahu Alaihi wa Sallam sebagai role model.
Maksud saudara pula boleh diertikan dalam tiga konteks. Pertama yang mempunyai hubungan darah, kedua sesama muslimin dan ketiga seluruh manusia. Pengertian yang ketiga inilah ditekankan oleh imam Nawawi r.a kerana ini dapat mengukuhkan hubungan sesama Islam dan dapat menarik golongan non-Muslim untuk memeluk Islam
Wallahu a'lam

10 wasiat Imam asy-Syahid Hassan al-Banna

zikrullah
Pertama kali didedahkan dengan usrah ketika di form 1, aku diperkenalkan dengan sejarah insan hebat bernama Hassan al-Banna, insan yg mengasaskan ikhwanil muslimin di Mesir..ketokohan beliau amat disegani teman dan lawan namun beliau akhirnya syahid setelah ditembak curi oleh seorang pembunuh upahan yg menembaknya di dada ketika beliau mahu membuka lampu bilik pejabatnya..perjuangan beliau tidak terhenti setakat itu sahaja, sebaliknya diteruskan oleh insan lain ang juga tidak kurang ketokohannya iaitu Syed Qutb..Mereka walaupun tidak saling mengenal secara fizikal namun kesatuan hati di bawah payung perjuangan Islam telah menyatukan hati2 mereka!! Seperti Imam asy-Syahih Hassan al-Banna, Syed Qutb juga akhirnya syahid..namun usaha dakwah dan penyatuan ummah ini terus berjalan hasil jerih Imam asy-Syahid Hassan al-Banna, dan ramai anak muridnya terkesan dengan ketokohannya lalu menjadi insan berani menegakkan kebenaran walau terpaksa bergadai nyawa!!AllahuAkbar!!


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Kepergiannya bukan pemergian sia2, beliau bahkan meninggalkan jejak yang nyata buat seluruh umat Islam..bukan hanya laluan bahkan amalan!!al-Ma'thurat susunannya serta wasiat2nya masih tetap diamalkan dan diteruskan umat Islam kini..

Beliau menasihatkan dan mewasiatkan umat Islam dengan 10perkara:
01)Apabila saudara mendengar azan, maka tunaikanlah solat dengan apa cara sekalpun!!
02)Bacala al-Quran atau tatapilah buku2 atau pergilah mendengar perkara2 yg baik atau amalkanlah zikrullah dan janganlah saudara membuang masa sedikitpun dalam prkara yg tidak berfaedah
03)Berusahalah sedaya upaya utk bertutur dlm B.Arab yg betul kerana B.Arab yg betul itu adlah salah satu syiar Islam
04)Janganlah bertengkar dalam apa2 perkara sekalipun kerana pertengkaran kosong itu tidak membawa kebaikan sedikitpun!!
05)Janganlah byk ketawa kerana hati yg sentiasa berhubung dengan Allah Taala itu sentiasa tenang dan tenteram
06)Janganlah bergurau kerana umat yg brjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh2 dalam stiap perkara
07)Janganlah saudara berckap dengan suara yg lebih nyaring dari yang dikehendaki oleh pendengar kerana itu adalah resam yg sia2 dan menyakiti hati orang lain
08)Jauhilah daripada mengumpat peribadi dan mengecam pertubuhan dan janganlah bercakap kecuali pd perkara yg boleh memberi faedah atau kebajikan
09)Berkenalanlah dengan setiap anggota ikhwanil muslimin yg saudara bertemu dengannya sekalipun dia tidak meminta saudara berkenalan kerana asas gerakan dakwah itu ialah berkasih sayang dan berkenalan
10)Kewajipan2 kita lebih byk drpd mase yg kita ada, oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tentang cara2 bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri maka ringkaskanlah pelaksanaannya

Sep 21, 2009

MALULAH dan TAKUTLAH HANYA KEPADA-NYA

zikrullah
Tahukah kita bahwa Allah Taala itu Maha Melihat? Tiada satupun yang terlepas dari pandangan-Nya!! Jika benar kita tahu, yakinkah kita?! Jika benar kita yakin, mengapa masih diri kita tanpa segan melakukan maksiat?!

Tahukah kita bahwa Allah Taala itu Maha Teliti lagi Maha Mengetahui segala sesuatu, baik yang zahir mahupun yang batin, yang nyata ataupun yang tersembunyi?! Jika kita tahu, yakinkah kita? Jika benar kita yakin bagaimana bisa kita terus-menerus melakukan maksiat zahir dan batin!! Malulah kepada Allah Taala, bayangkanlah maksiat yang kita lakukan itu dilihat Allah Taala lalu pada hari kiamat kelak dibentangkan-Nya kepada seluruh umat manusia sejak zaman nabi Adam ‘alaihissalam!! Bukankah itu lagi, amat, sangat2 memalukan!!

Maksiat zahir itu bukan hanya melakukan dosa besar, bahkan membuang waktu walau sesaat sudah dikira maksiat!! Ingatlah, nikmat panca indera, tubuh, tangan, kaki, hati yang dikurniakan oleh-Nya kepada kita bukanlah anugerah mutlak yang tidak akan dihitung tetapi anugerah yang dipinjamkan sementara dan tiba saatnya akan ditanyai satu persatu tanpa tertinggal satu pun!!

Adakah kita yakin akan hari kebangkitan dan Allah itu Maha Mengumpulkan dan Maha Menghitung?! Jika benar kita yakin mengapa masih kita berani melakukan dosa, maksiat?? Ingatlah tiada satu pun yang boleh terlepas dari pengumpulan-Nya dan dari perhitungan-Nya!!

Allah Taala itu Maha Mengetahui hati2 manusia!! Malulah kepada-Nya saat hati kita lalai daripada mengingati-Nya!! Malulah saat hati kita dihinggapi penyakit2 hati!! Dihinggapi rasa riya’, ujub, sum’ah, hubbub dunia thulul amal dll!! Mengapa perlu kita riya’, adakah kerana kita punya kekayaan? Kekuasaan? Keluarga yang ramai? Kebijaksanaan? Atau kelebihan lainnya!! Ingatlah bahwa kekayaan kita tidaklah sehingga melebihi kekayaan Daud alaihissalam, kekuasaan kita tidaklah sehebat Sulaiman alaihissalam, keluarga kita tidaklah seramai dan sehebat keluarga Ya’qub alaihissalam yang miliki ramai anak dan semuanya penghuni syurga!! Adakah kita merasakan kita lebih hebat dari junjungan besar Muhammad SallalLahu ‘Alaihi wa Sallam?!

Kisah, riwayat para rasul bukanlah sekadar untuk dibaca tapi untuk dihayati dan diambil pengajaran daripadanya!! Rugilah kalau kisah para rasul dan umat2 terdahulu hanya dibaca sepintas lalu tanpa direnungi, dihayati dan dimanifestasi dalam bentuk pengabdian seorang hamba kepada Khaliqnya!! Adakah al-Quran diturunkan sekadar untuk dibaca dan difahami tanpa diamalkan isi kandungannya?!

Para rasul tugasnya hanya menyampaikan, begitu juga para da’ie..adakah setelah menerima ajakan dan seruan ke arah kebaikan kita masih menjauihinya? Ingatlah jika kebaikan kita jauhi dan kemungkaran kita hampiri maka cubalah diri kita hadapi panasnya api..jika kita mampu menahan kepanasan api di dunia ini, ingatlah!!seminimum-minimum panasnya api neraka Allah adalah 70x api dunia!! Jika api di dunia ini sudah bisa membakar kulit kita, memasak daging kita, menghancurluluhkankan jasad kita, apalagi api neraka Allah!! MASYAALLAH!!

Takutlah kepada-Nya tapi jangan sampai lari dari-Nya, tapi hampirilah Dia, pasti merasai nikmat menjadi seorang hamba..Taatilah Dia jangan kita ingkari agar kita mampu merasa lazatnya berdamping dengan-Nya..mungkin pada awalnya kita tidak mampu merasainya namun yakinlah, hidayah itu perlu dicari dan diburu bukan dinanti sambil membatu biarpun Dia berhak mencampakkannya ke dalam hati orang2 yang dikehendaki-Nya..

Jibril A.S mengingatkan Nabi S.A.W, “Hiduplah kamu sebagaimana yang kamu kehendaki tetapi ingat!!bahawa kamu akan mati!!dan cintailah sesiapa yang engkau kehendaki tetapi ingat bahawa engkau akan berpisah dengannya!!dan buatlah apa sahaja yang engkau kehendaki tetapi awas kamu akan dibalas atas apa yang dilakukan itu!!dan ketahuilah bahawasanya kemuliaan orang beriman terletak pada pada qiyamullailnya dan kehebatannya bila dia tidak bergantung pada orang lain”[ HR al-Hakim dan Abu Na’im]

Aku yang kerdil

zikrullah
Tanda2 munafiq('ibadi) itu dapat dilihat melalui 3 keadaan(berdasarkan hadis)

1. Apabila berjanji ia mungkiri

2. Apabila berkata-kata ia menipu

3. Apabila diberi amanah ia curang

Ya Allah,jelas sekali bahwa diri ini tergolong dalam golongan munafiq!!Hamba memohon pada-Mu selamatkanlah diri ini dari terus menerus berada di dalam golongan ini..

Sesungguhnya diri ini setiap hari berikrar dan berjanji kepada-Mu bahawa “sesungguhnya solatku, ibadahku,hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah Tuhan semesta alam”, namun setiap hari jugalah diri ini melakukan hal2 yang bertentangan dengan ikrarnya, bahkan lebih gemar mengikuti tuntunan hawa nafsu dan pujukan iblis laknatullah, seolah-olah mereka adalah tuhanku walaupun ku tahu mana yang benar dan mana yang salah, mana yang perlu diri ini turuti dan mana yang harus diri ini hindari..

Ya Allah, lemahnya diri ini..sering diri ini tewas sebelum berjuang, tersungkur sebelum mengangkat senjata..alangkah lemahnya diri ini, tanpa pimpinan dari-Mu tentulah diri yang lemah ini akan terus menerus terumbang-ambing dibawa arus..

Ya Allah, diri ini sering mengatakan bahawa ajaran-Mu begini dan begitu, kononnya ingin menyampaikan ilmu-Mu yang Maha Luas namun diri ini sendiri tidak melaksanakan apa yang lidahnya tuturkan dan tangannya catatkan..sering kali diri ini menyuruh manusia lain agar menjauhi yang mungkar dan laksanakan kebajikan kononnya ingin jalankan tugas amar ma’ruf wa nahi munkar, namun realitinya diri sendiri jarang melaksanakannya, bahkan kadang kala tidak pernah!! walau ku tahu realitinya kaedah dakwah terbaik terbaik adalah melalui qudwah hasanah..sedangkan nabi Muhammad sendiri tidak menyuruh melainkan setelah baginda sendiri memulainya!! masya-Allah alangkah besarnya dosa diri hamba-Mu ini..alangkah celakanya diri ini kerana mengatakan apa yang ia sendiri tidak lakukan..

Ya Allah diri ini amat kerdil di sisi-Mu, tiada nilai di sisi-Mu(QS Fathir:15), namun ku pinta janganlah Engkau biarkan diri ini terus hanyut dalam lautan kemaksiatan, terdampar di pantai penuh pasir kepura-puraan, terjatuh di lembah penuh kehinaan..

Diri ini, sungguhpun telah diberikan amanah sebagai hamba dan khalifah-Mu(35:39) di muka bumi ini, namun tidak pernah diri ini melaksanakan amanah sebagai hamba dan sebagai khalifah yang tentunya punyai tugas untuk dilaksanakan..walau diri ini sedar sebagai hamba ia wajib taat kepada Tuannya dan sebagai khalifah ia wajib bersikap adil dan memakmurkan bumi ini serta isinya berdasarkan syariat dan sunnah yang telah ditentukan-Nya, namun apakah diri ini melaksanakannya?! Diri ini bahkan dengan bangganya melanggar amanah yang diperintahkan oleh Tuannya untuk dilaksanakan serta tegar menyalahgunakan amanah yang diberi dalam memakmurkan alam maya ini serta seluruh isinya walaupun setelah diancam dengan azab seksa yang maha pedih..

Ya Allah, sungguh diri ini tidak pernah hampir kepada-Mu namun diri ini ingin sekali berada hampir dengan-Mu setiap masa, merasakan manisnya cinta-Mu..diri ini sering berharap agar Engkau mengampunkan diri ini lalu menunjuki diri ini ke jalan-Mu yang lurus serta menyelamatkan diri ini dari arus deras serta lautan kemaksiatan dan kepura-puraaan..

Ya Allah diri ini sering menyatakan bahawa ia cinta kepada-Mu serta sayyidul mursalin Muhammad SollalLahu ‘Alaihi wa Sallam namun tidak pula diri ini melakukan suruhan yang dicintainya dan meneladani apa yang dilakukan kekasihnya serta rasul2 yang lain walhal diri ini tahu dan yakin bahawa setiap rasul itu menjadi tauladan bagi setiap yang mengaku beriman..bahkan diri ini tidak pula menuruti ajaran-Mu seperti yang terkandung di dalam kitab-Mu yang agung, kata2-Mu yang pasti tidak akan Engkau ingkari namun diri ini bersikap(seolah-olah) meragui kesahihannya..

Ya Allah pimpinlah diri ini untuk beramal dengan ajaran al-Quran serta menjadikannya imam yang diri ini mengikutinya dalam menjalani hidup ini..

LELAKI ACUAN AL-QURAN(from iluvislam.com)

Lelaki Acuan Al-Quran
Basah lidahnya mengingati Tuhan
Tunduk pandangannya penuh kesederhanaan..
Lelaki Acuan Al-Quran
Lembut tidurnya dalam ketaqwaan
Quran dan sunnah jadi panduan
Akhlak Nabi jadi ikutan
Lelaki Acuan Al-Quran
Hidup matinya kerana Tuhan
Lelaki Acuan Al-Quran
Jadi teladan sepanjang zaman
Jadi teman di perjalanan

Sep 20, 2009

RAMADHAN 1430H-the end-

Ramadhan al-Mubarak sudah tiba di penghujungnya..namun bagaimana hasil latihan dan refresh selama sebulan ini?? Adakah mencukupi untuk menghadapi cabaran di 11bulan yang lain sebelum kembali ke kem latihan?! Itupun jika roh dan jasad belum terpisah ketika kita dalam perjuangan menentang nafsu..

Latihan melawan nafsu sudah selesai namun adakah latihan ini berhasil?! Tepuk dada tanya iman..sekiranya gagal maka sia2lah peluang yang Allah Taala telah berikan kepada kita!! Adakah cukup ramadhan itu dihiasi dengan tarawih dan zakat fitrah tanpa disaluti dengan emas dan perak dari amalan2 sunat lainnya serta dihakis segala kotorannya dengan taubat dan menjauhi yang dilarang!!

Ingatlah bahwa Ramadhan ini bukan sekadar satu bulan, bukan sekadar satu barkah!! Bahkan 29 hari yang dimudahkan Allah Taala agar kita berjuang kerana-Nya..Dia merantai para syaitan, Dia menawarkan pelbagai ganjaran, Dia membantu kita melemahkan nafsu, Dia membantu kita menahan syahwat, Dia memberi kita amalan tambahan yang hanya ada pada bulan Ramadhan, Dia menganugerahkan kita nikmat dll..adakah segala kemudahan yang telah Dia kurniakan ini belum cukup buat kita?? Lalu apakah lagi yang kita mahukan?? Allah Maha Pemurah lagi Maha Memberi namun kita??bukankah patutnya kita seperti Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi wa Sallam yang bengkak kakinya beribadah kerana malu dengan segala kurniaan-Nya!! Apakah kita tiada rasa malu atas semua kurniaan-Nya?! Tepuk dada tanya iman..

Kini segala kemudahan itu sudah tiada, bahaya yang menanti makin berat..ayuh siap sediakan bala tentera bagi mempertahan kubu keimanan, jika perlu ayuh kita gempur kekuatan musuh..carilah kekuatan kita bagi menggempur kekuatan musuh..carilah kelemahan musuh agar kita bisa melemahkan kekuatannya..jika latihan yang diberi dulu tidak kita ikuti dengan serius maka mungkin masuk sahaja di medan pertempuran maka kita akan rebah atau tewas..rebah dahulu kerana awal2 lagi sudah tidak berani melawan, mengalah awal kerana tidak punyai kekuatan untuk melawan..

Kini syawwal menjelang menandakan saatnya kita memulakan kehidupan dengan gaya baru, adakah sama dengan dulu atau lebih baik itu tergantung pada pembawaan karakter masing2, Allah Taala telah menjanjikan bahwa sesiapa yang mahu mengikuti petunjuk-Nya maka Dia akan memudahkan jalan menuju-Nya.. namun jika sebaliknya?? maka jadilah kita orang2 yang sekadar melambai dari jauh kerana tidak mampu untuk menghampiri..

Kesimpulannya, berjayakah kita?? Ramadhan itu:
 Permulaannya rahmat, pertengahannya maghfirah dan hujungnya itqun minannar
 Bulan yang diwajibkan ber”puasa” padanya agar moga2 kita menjadi insan bertaqwa
 Bulan menekuni diri dengan ibadah dan puasa dengan penuh keimanan dan penghayatan
 Bulan yang ada padanya satu malam yang disebut “lalilatulqadar”
 Bulan yang jika tiada ampunan dari-Nya maka sedialah hadapi neraka-Nya, maka taubatlah
 Waktu untuk melatih diri JERI agar selalu terpelihara
Waktu terbaik untuk mula berubah!!

meh sesame dgr jap..

zikrullah
bwat ssp yg nk dptkan cramah us.Shamsuri,mp3 format,bleh layari
http://sumiiz.multiply.com/journal/item/2/MP3_Ceramah_Ustaz_Shamsuri_Ahmad

object width="425" height="344">

Kisah benar

zikrullah
Sedikit paparan kisah hidup manusia yg gilakan dunia dan isinya(based on true story)..
1) Asalnya dia bukanlah seorg yg kaya, bahkan tidak mampu mengupah sesiapapun utk menjaga anak2nya yg masih kecil lantas diserahkan kpada ibunya bagi menjaga anak tersebut..biarlah ku namakannya Z..si ibu tidak kisah malah gembira dapat menjaga cucu2 sendiri..nenek dan atuk menjaga cucu mereka yg diamanahkan pada mereka bagai menatang minyak yg penuh, bahkan pakaian, makan dan minum mereka yg sediakan lantaran anak dan menantunya tiada waktu kerana terpaksa bekerja keras mencari wang..biarlah kunamakan atuk dan nenek dengan A dan B..Hari demi hari berlalu..anak2 itu makin besar manakala ibu bapanya pula makin maju dalam perniagaan..biarlah bapaknya kugelarkan Y..anak2 diambil semula dan dijaga sendiri, kala itu anak2 mereka sudah besar..si Z tidak lama kemudian melahirkan seorg puteri dan diberi kepada pengasuh(tidak lagi kepada ibunya) utk dijaga lantaran telah memiliki kewangan yg kukuh..beberapa tahun kemudian seorg lagi puteri dilahirkan dan demikian juga, dia diserahkan kepada pengasuh utk dijaga..(keduanya diasuh di rumah—pengasuh tu boleh dikatakan bibik la..)Luruh hati dan perasaan seorang ibu(A) pabila sedar bahwa anak perempuannya itu bukanlah seorg anak yg baik..diketahui pelbagai lakunya yang kurang enak seperti menipu dalam perniagaan, menipu dalam urusan jual beli tanah dan lainnya namun didiamkan walau dia ketahui memang anaknya itu memiliki sifat sedemikian sejak dari kecil(ingatkan dah berubah bila dah kerja dan berkeluarga)..sabar seorg ibu tetap ada hadnya pabila dia mengisahkan kepada anak lain bagaimana keadaan hidup si Z semasa susah dahulu namun Z masih angkuh malah tidak menghadiri hari kematian B, bapanya sendiri(mungkin suaminya tidak izinkan)..Setelah kematian sang ayah, Z mula mengatur rancangan jahat ingin membolot harta tinggalan si ayah namun akhirnya gagal kerana kesepakatan si ibu dan anak2 yg lain utk melaksanakan pembahagian pusaka berasaskan hukum Faraidh dengan tujuan mengelakkan Z dan suaminya mendapat apa yg nafsu jahat mereka inginkan..hal ini terpaksa dilakukan setelah rundingan dilakukan dengan Z semuanya gagal kerana mereka tetap mahukan bahagian si ibu..masakan anak2 lain akan benarkan si ibu diperkotak-katikkan seorang anak durjana seperti Z..Maka jadilah si Z org yg rugi kerna hanya dapat satu bhgian dari harta pusaka(padan muka!!)..walau hartanya telah bertimbun namun dirasanya masih belum mencukupi bahkan hendak mengaut untung seorang diri!! Mungkin inilah yg digambarkan oleh Allah S.W.T mengenai org yg ada penyakit dalam hatinya iaitu tidak merasa cukup dengan segala kurniaan Tuhan Yg Maha Kaya..apakah dia kira dgn kekayaan dapat membantunya ke syurga spt AbdurRahman bin Auf dan Siti Khadijah?? Tidak layak baginya dek kerana keegoannya, kederhakaannya terhadap Allah malah kerana kedegilannya tunduk kepada Allah..

2) Juga mengenai harta namun berbeza sedikit..Kisahnya begini, si A dan B adalah dua beradik yg memang diketahui agak renggang hubungannya namun tidaklah sampai ada perang saudara antara keduanya..rumah mereka bersebelahan malah bersambung namun tidak pernah bersua, kalau adapun kadang2,itupun tidak mesra seperti layaknya seorang kakak melayani adiknya dan sebaliknya..Suatu hari, ibu mereka memanggil mereka dan menyatakan pembahagian pusaka utk mereka..dinyatakan bahwa tanah di mana letaknya rumah mereka adalah milik si adik iaitu si B..sebagaiman diketahui, hubungan mereka memang renggang namun tak disangka si B sanggup menghalau si A dari rumahnya malah memaksa si A merobohkan bahagian rumah mereka!!si A terpaksa akur kerna tanah itu adalah milik adiknya..si A dan suaminya terpaksa merobohkan rumah mereka dan membina rumah baru tidak atas tanah bahagian mereka tidak jauh dari rumah si B..Sebenarnya A mahu menjual bahagian rumahnya kepada B dengan harga m5000, namun B tidak mahu dan berkeras nak rumah A dirobohkan dan bina rumah baru.. mungkin si A tidak kisah kerana B adalah adiknya sendiri..si A terpaksa mengeluarkan simpanannya sendiri utk membayar kos merobohkan rumahnya dan bersama suaminya membayar harga pembinaan rumah baru mereka..si B langsung tidak pedulikan hal ehwal kakaknya sendiri seperti bgmana keadaanya semasa bermalam dalam rumah separa roboh dan rumah separa siap??!!**ku heran dengan dunia ini, bagaimana adik-beradik boleh bergaduh sebegitu rupa hanya kerana harta??di manakah letaknya perasaan kemanusiaan, kasih saying sesame keluarga dan kerabat mereka??tidakkah mereka fikir adik-beradik adalah saudara terdekat yg akan mendampingi mereka jika ada apa2 berlaku dalam kehidupan mereka kelak??hebatnya godaan nafsu dan syaitan dalam memporak-perandakan Bani Adam!!..sekadar teringat soalan Saidina Umar ibnul Khattab r.a terhadap Imam Hassan al-Basri r.a tatkala dilihatnya Imam Hassan sedang berbincang dengan sahabat2nya di dalam sebuah masjid..Saidina Umar, “siapakah antara kalian yg paling wara’ lagi alim?”, “Beliau yakni Hassan al-Basri”,jawab sahabat Imam Hassan al-Basri serentak..Saidina Umar lantas mengajukan soalan kepada Hassan al-Basri, “apakah yg menghidupkan agama dan apa pula yg merosakkannya?”, Imam Hassan al-Basri menjawab dengan tenang dan yakin, “yang menghidupkan agama adalah sabar manakala yang merosakknya adalah tamak”..Saidina Umar kagum dengan kepintaran pemuda itu(Hassan alBasri ketika itu masih muda, mungkin belasan tahun)..lantas Saidina Umar meneruskan, “Engkau benar hai anak muda” lalu Saidina Umar r.a meniggalkan mereka, membiarkan mereka terus berbicara..pada Saidina Umar, jika tiada seorgpun yg boleh menjawabnya tadi, pasti dihalaunya keluar dari masjid itu saat itu juga kerna baginya xlayak org yg tidak tahu hal itu utk berbicara di dalam masjid sebegitu rupa..“Ya Allah lindungilah diriku, keluargaku dan turunanku dari kecelakaan seperti ini, kurniakanlah daku isteri dan zuriat keturunan yg menyejukkan mata yg memandang dan jadikanlah kami pemimpin org2 yg bertaqwa serta bangkitkanlah kami bersama org2 yg soleh..Amiin”

Rintihan cinta

zikrullah
Ya Allah, kurniakan daku rasa lazat-Nya mengingati-Mu, nikmatnya makrifat kepdamu-Mu, indahnya kala berdamping dgn-Mu saat hilangnya selain-Mu dari dalam hatiku..Ya Allah, bgmn diri ini bisa mencari-Mu, menggapai kekuatan utk terus merasa lazat dan tenang di samping-Mu..Tunjukilah daku Ya Allah, jalan-Mu yg lurus agar aku terselamat dari segala bentuk godaan..Apakah yg dapat hartaku, duniaku, nafsuku, serta makhluk lainnya berikan kepadaku jika tiada izin dari-Mu??Mengapa diri ini lebih mementingkan yg lemah dari yang Maha Kuat??
Ya Allah, lenyapkanlah rasa rindu kpd selain-Mu dari diriku ini (walau sekejap) agar dapat kurasai nikmatnya berdamping dengan-Mu..Timbulkanlah dalam diri ini sinar keinsafan terhadap segala khilafku agar bisa diri ini kembali kepada fitrah kejadianku..jadikanlah diri ini antara hamba-Mu yg selalu bersyukur atas nikmat2-Mu dan sedar akan keagungan-Mu..
Ya Allah, kurniakanlah diri ini kekuatan utk mengikuti jejak langkah hamba2-Mu yg terpilih..
Ya Allah, kutahu diri ini seringkali tanpa segan memohon redha-Mu, memohon hidayah-Mu serta lainnya, walau kusedari seringkali kuingkari perintah-Mu malah berani melakukan larangan-Mu!!Layakkah daku??layakkah diri yg kotor dan penuh dgn noda ini utk berdamping dgn-Mu dan memohon pelbagai permintaan agar diperkenankan??
Ya Allah, hinanya kurasakan diri in di sisi-Mu, langsung tidak timbul rasa malu dgn segala kurniaan-Mu..Meminta tanpa membalas( buat amal soleh) walau kusedar hakikatnya Engkau tidak memerlukan diri ini malah diri inilah yg sebenarnya mendambakan dan mengharapkan cinta-Mu..

luahan rindu

zikrullah
Ya Allah, kusedari bahwa diri ini telah jauh terpesong dari jalan-Mu yg murni, namun tanpa bimbingan-Mu, tiadalah petunjuk bagiku..
Wahai Tuhanku, adakah tiadanya hidayah dari-Mu kerna tidak layaknya diri ini lantaran kefasikanku, atau kezalimanku?(as-Saff;5,7) atau kerna kemunafikanku?(al-Baqarah;16)..
Ya Allah dgn rahmat dan kasih syg-Mu, kurniailah hamba-Mu yg dhaif lg lemah ini taufik dan hidayah-Mu agar aku bisa terus berada di bawah naungan-Mu, terus mendapat tarbiyah dari-Mu wahai Yang Maha Suci..
Hanya Engkaulah yang berkuasa memberi hidayah bagi sesiapa yang Engkau kehendaki..
Ya Allah, hamba-Mu yg lemah ini sering terpesona dgn indahnya dunia meski rasul-Mu pernah menggambarkan bahwa dunia ini nilainya tidak lebih dari sekadar bangkai seekor kambing bahkan lebih hina!!
Tanpa bimbingan-Mu maka tiadalah jalan keluar(dari panah duniawi) bagiku..
Ya Allah, jadikanlah daku antara hamba-Mu yg memandang ukhrawi melebihi duniawi..yang mampu membalas setiap hujah iblis yg sering membisikkan dan meragukan hati ini walau kusedari mereka adalah musuhku yg nyata sbgmana firman-Mu, “..dia(iblis) adalaha musuh yg nyata bagimu”(Yasin;60)..
Ya Allah, hinanya diri ini di sisi-Mu..adakah layak diri ini berdampingan dgn-Mu? sedangkan diri ini seringkali alpa dari mengingati-Mu!!
Bahkan, lebih mengutamakan thulul amal dari zikrullah dan zikrulmaut, lebih menghayati buku lainnya dari kitab-Mu yg suci dan lebih mengharap pd makhluk dari keagungan Khaliq walau kutahu tiada yg abadi dan berkuasa selain-Mu..(makhluk itu muhaddas dan setiap yg muhaddas itu lemah, maka logiknya??..yg minta pada yg lemah pasti lebih lemah!!)
Ya Allah, diri ini mampu menangis saat hilangnya insan tersayang namun tegar tidak menangis apbl sering alpa kpada-Mu dan melakukan dosa..
Diri ini sering rasa bersalah apbl gagal laksanakan undang2 manusia yg bersifat duniawi namun tidak merasa apa2 kala melanggar perintah-Mu..
adakah kerana hitamnya hati ini lantaran bykny dosa2ku sebagaimana firman-Mu, “Dalam hati mereka ada penyakit lalu Allah tambahkan penyakit itu , dan mereka mendapat azab yg pedih kerna mereka berdusta”(al-Baqarah;10) kerna pendustaan yg kulakukan(as-Saff;2-3)..
Ya Allah, kurniakanlah diri ini kekuatan bg merobohkan bisikan iblis dan syaitan la’natullah..
Kurniakanlah daku kekuatan bg menggempur asakan nafsu ammarah juga lawwamah yg sering berusaha merosakkan pemikiran ini dan melalaikan diri ini dari menginagti-Mu..
Ya Allah kurniakanlah daku kekuatan utk selalu ingat kepada-Mu dan bertaubat kepada-Mu..
Ya Allah sinarilah diri ini dgn nur hidayah-Mu, kerna, kutahu dengan yakin dan ikhlas!hanya Engkaulah Yang Maha Kuasa, Maha Mendengar, Maha Melihat, Maha Memberi dan Maha Kaya lagi Maha Pengampun..sungguh! ku amat merindui tarbiyah dan hidayah dari-Mu..

Konklusi pesanan dari guru2ku

Jgnlah cari dunia melaenkan kamu yakin kamu slamat,jgnlah mengejar yg halal scra brlbihan krane akan menutup masemu utk akhrat..kesimpulanny,imbangilah ntra dunia dan akhratmu dan ini memerlukan ilmu krane imam as-Syafie ad brkate-jikalau kamu nak dunia, perlukan ilmu, nk akhrat perlukan ilmu, nk kdueny jgak perlukan ilmu”…ingatlah juge utk utamakan yg fardhu `ain krane haram mncari dunie jk xlengkp ilmu fardhu `ain(kasyful asrar)…

PEOPLE’s VOICE


 10 adab dengan rakan sebaya:

• Beri salam atau ucapkan terima kasih

• Sentiasa saling menghormati

• Sentiasa sedia membantu ke arah kebaikan

• Berbincang secara beradab

• Jauhi pergaduhan, pertengkaran etc

• Jauhkan diri dari gelak dan gurau berlebih-lebihan

• Sabar dan rendah diri

• Amalkan budaya kemesraan

• Dorong utk amalkn sifat terpuji

• Jaga maruah dan nama baik keluarganya

1) Rasulullah S.A.W bersabda,“Jika kamu hendak menghafal (mempelajari) sesuatu ilmu maka hendaklah kamu membiasakan diri dengan 5 perkara iaitu (1)solat malam walaupun 2 rakaat,(2)…xingat…,(3)makan bukan kerana syahwat atau nafsu,(4)sentiasa dalam keadaan berwudhu’,(5)banyakkan bersiwak(esp sebelum mula belajar)                                                         
   [Us Najib Nubhan - Kuliah Tajwid, SASER, 25/1/07]

2) Untuk maju mesti (1)hapuskan kejahilan,(2)hapuskan kemiskinan,(3)hapuskan penyakit jasmani dan rohani,(4)sabar
[Prof. Dr. Yusof Husin- Ceramah Ma’al Hijrah, SASER, 20/1/07]

3) Penghalang kepada hidayah Allah, antaranya: jahil; *tidak berusaha tuntut ilmu; *tidak beramal dengan ilmu; *sombong; *banyak buat maksiat
[Ustazah Arbaayah- P&P, SASER]

4) -Luqmanul Hakim mengatakan mengenai manusia; kalau ada 1 sifat hendaklah sifat itu beragama, kalau 2 hendaklah beragama dan berharta, kalau 3 hendaklah beragama, berharta dan malu, kalau 4 hendaklah beragama, berharta, malu dan berbudi, kalau 5 hendaklah beragama, berharta, malu, berbudi dan pemurah dan kalau 6 hendaklah sempurna semua sifat itu atas dirinya barulah jadi manusia baik.
-Dosa bawa penyakit kepada manusia.
-Penyakit ada 4 perkara iaitu pada nafsu dan jiwa (ubatnya: akal), syaitan (ubatnya: al-Quran), majlis munkar(ubatnya: majlis zikir), wanita jahat(ubatnya: wanita solehah)
            [ Us. Hj Othman b. Aman- Ceramah Ramadhan, SASER, 25/9/07]

5) Iman terbahagi kepada 5 jenis, iaitu:
Iman ilmu – berdasarkan akidah beserta dalil dan hujah.
Iman iyan – lahir daripada penumpuan hati yg tidak lalai kepada Allah.
Iman haq – lahir daripada penglihatan mata hati kepada Allah.
Iman hakikat – lahir daripada individu yg tidak nampak sesuatu kecuali Allah.
Iman taklid – lahir daripada pengajaran dan penerimaan daripada guru tanpa dalil
[Ustazah Arbaayah- P&P, SASER]