Sep 26, 2009

rayer-pt 2-

Pade rayer yg ke-4 ak kuar ngan adib,capt n naem k CL..1st time ak ke CL!!hehe..niatny nk bli buku2 utk “stadi” tp smue habes so kte njoy,astaghfirulLah al-‘Azhim!!even org cakap CL nie xbez coz cm nothing..!!tp bg ak dpt makan pn okla..!!so pd hari rayer ke-4 tu ak pn bli la mknn-ikut nafsu-sndri, maklumlah rayer 1-3 ader mknn yg disediekn, alaysia ke-4 ni kne la carik sndri mknnny!!aku bli mknn cm xingt dunia!!astaghfirulLah,ap dah jadik ni??..padehal perotny kecik ajer!!makan jer byk!!so ble space kcik nk diisii jugak even dah pnoh so trpakselah ia ditutup dgn penutup xnk bagi tumpah, dlm kes ni yg tertutup ialah mateku..jalan alaysi huyung-hayang tapi sampai kt kdai dvd non-halal mate terbukak balek,xtaula apesal??!!belek2 dvd tu ak bli la 3,2korean+1indonesian,hajat di alaysi cari KCB tapi xkuar lagi dvdny coz brader tu cakap cter alaysia baru lmbt cket kuar coz nk test quality dl,katenye..!!balek,mlm tu ak xtdow awl coz melayan dvd baruku itu..

rayer ke-5 pulak ak kuar lagi..kali alay cashkn TC punyer pasal..kali ni keanggotaannya alays same cme ala ditukarkan jadi helmi n rauf..kitorang g Permata tp rata2 xgitu hepi,almaklumlah rateny rendah,xgitu kengkawan??!!rate td,1USD=9,530Rp jer..tp sebab ak butuh uang bwat jelasin uang kamar so trpksela jgak kuarkn,lgpn nk kne prepare diri dgn duit secukopny slme 3bulan tanpe alaysia..so pk g pk maghi ak pong cashla 1000USD yang mane bersamaan ia akan 1000USD itu dgn nilai rupiahny 9530000..kemudian daripada itu ak pn menyetorkan ke CIMB niaga sebanyak 7400000 selepas menolak 2100000darinya buat jelasin hutang kamar utk 3bulan..habes2 nyetor ak pn breakfast..!!ktaorng makan kat TA,alhmdulillah hari ni tidak stroke mcm smlm,kurg “cket” trokny..habes mkn baru balek..itulah idopku pd rayer ke-4 n ke-5..rayer 1-3 makan dijamu..1=embassy,2= alaysia student,3=09 malaysian@UKRIDA..
---Itulah kesahnyer..tamat---

rayer -pt 1-

Malam rayer pertame kitaorang-yg xbalek-k masjid nurul hikmah utk bertakbir n sesi briefing oleh bro akmal utk sambutan rayer kt mbassy besok,hasilny kami book taxi bluebird..mlm tu jugak ak brknalan ngan sorg mamat dari Yemen yg datang bekerja kt cni,nameny Fakhruddin..bacaan al-Quran die,pergh sedap gler,lidah Arab la katekan!!bwat ak tringat bacaan Sudais!!byk jugakla kitorang borak malam tu,tp nk phm die cakap berbelit jugaklah otak ak,bygkn die br 9bulan dok Indonesia dab ley cakap Indonesia even xfluent-mix ngan BA cket2-..yg ak trkejuz,baru knal bbrape menit da ajak ke rumah!!ak pk, mak aih,baek gler mamat ni!!tapi ak segan so ak tolakla dgn “menipu”…

Pagi rayer ak bgn lambat!!knape yer??!!mebi sbab tdo lmbt,kowt!!..pe2 hal pon kne cepat nk k mbassy!!taxi yg di’book’ utk k mbassy da trsdie di dpn umah!!so ak pon cpat2 mandi n knekan kmeja n celana itam diikuti kasut kuning n belt itam..odw ak terpk cmne la gamaknyer ghope mbassy di hari rayer..cmne la smbutannyer..sampai2 tgk cam bese jer tapi time takbir 2 yg bez!!pas khutbah pg makan..makan ape yer??hmm, lau xclap ak ader ketupat,lemang,mee,bihun,rending,lodeh,pudding jagung n ntahla ape lagi,da lupe..sedeyh melande coz kol mak xdapat2,last2 no kret..mak ak pon xleh kola k,ntahla knape..so rayer ai 2 memg xder mood,ak masok hall tgk org hepi2 mane tau bley ubatkn keseyhan sndiri tapi,hati xtrhibur langsung!!..ak pon lepak snsorang kt surau smpai xperasan kengkawan laen da balek,so pas solat zohor ak balek la snsorang!!


Rayer ke2 ni pepagi membuta aje!!petang pn same..khidupan brmule slpas maghrib..pas maghrib ak k rumah tapah_05..hari ni kitaorang ader sambutan rayer yg dibwat oleh snior2 05 n ktaorang jugak bayar,Rp25,000..tolong?makan jer kot..sape yg ader?batch 09 n snior UKRIDA n Trisakti serta Indera Mayo-btol ke nie??-yg xbalek..makan ape??makan sate,nasi himpit,bihun sup,agar2,pudding,biskut,tembikai,etc2-lupe daa-mlm tu turut ader kate penutup dari kak siti_04 yg da brgelar doc..tq kak siti..
Rayer ke3 lbey kurang ke2 jer,cme idop brmule b4 maghrib coz maghrib ader sambutan kat umah 23,umah pompuan..kitaorang dak2 msia UKRIDA 09 berkumpol kat c2..utk ini kitaorang bayar Rp5000..sape ader??hamper smue ader..makan pulak bihun sup smalam yg xabes lagi+keropok+kuih2..makan kenyang2 then balek..malam tu aku trpakse ad tugasan bidang terjun!!jadik pmbace doa..nk bwat cmne,da MC-Yoll-panggil utk bace doa so no choice,without any prep,bacerla doa2 simple..balek malam tu pg futsal pulak,kat Patra,dari kol 7.30-10.30,penat gler!!

bwat teman2 watan!!

Wah,da stat blaja!!
..xtau nk cakap ap,lau nk diikutkn ati ni rindu jer kt sahabat2,teman2 n rakan2 SMKA dl!!(ye k??)wah,rindu ni xprnah trubat!!ble la ye bleh dibwat reunion lg skali??!!
Namun dlm hadapi rindu kat kawan2,manekah ak ltakkn rndu pd yg lbeh utama utk dirindui??kerinduan kpade family??ni memg biase n mudah diubati coz asal balek je bleh jmpe!!tp..
Namun bgaimane mampu kuubati kerinduan kepada Yang Paling Utama jike..
1) Hati sering ingt kpade makhluq bukannya Khaliq
2) Mata hanya memndang yg zahir bukan yg menzahirkan
3) Lidah bertutur hebat namun tiade yg menghasilkn taat
4) Telinga enak mndgr prkataan2 namun tiade yg menmbhkan iman
5) Kaki suke melangkah namun bukan kpade Allah
6) Tgn sntiase memberi namun sering diperhati!!
7) Ibadah tnpe istiqamah
8) Amal xpernah lepas namun tiada yg berbekas

Seorg sahabat pernah memberitahu,tande diterimany amln dapat dilihat pd zahir perbuatan yakni pd manifestasi anggota lahir dan batin,WalLahu A’lam..
Bagaimanakah diri ini bisa membina kekuatan bagi membentuk biah Islami? Sungguh diri ini amat lemah dan amat perlu kepada tarbiyah yang berterusan namun bagaimana caranya untuk dapatkan tarbiyah berterusan jika tiada sokongan dari teman2?? Ya Allah, Tuhan Yang Maha Kuat, kuatkanlah diri ini..
Ya Allah Azza wa Jalla, sungguh diri ini amat rindukan sahabat2ku dulu yang tidak jemu2 menasihati diri ini agar terus-menerus berada dalam jemaah serta sentiasa bersama dalam menghidupkan dan menerapkan biah Islami dalam kehidupan seharian..syukran ya ashabi..namun, di sini belum ku ketemu jemaah yang sesuai..adakah aku ini terlalu memilih atau tidak pandai membezakan antara pembimbing dan yang perlu dibimbing?? Adakah diri ini dijauhkan Allah Azza wa Jalla dari rahmat-Nya? jika benar, ini merupakan petanda bahwa diri ini adalah bakal penghuni neraka di akhirat kelak, nauzubillahi min zalik..
Ya Hadi, diri ini benar2 perlukan bimbingan dari-Mu dan petunjuk dari-Mu..tunjukilah daku dan orang2 di sekelilingku ke jalan-Mu yang lurus, jalan yang Engkau redhai agar kami sentiasa bersama kerana-Mu dan bersama demi cinta kami kepada-Mu..Ya Allah Azza wa Jalla tetapkanlah hati2 kami dalam kecintaan dan kerinduan kepada-Mu dan kekasih-Mu Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi wa Sallam..
Buat sahabat2ku di SMKAW dahulu seperti Yusuhaimi, Basri, Nik Faiz, Hazwan, Rusydin, Zikri, Zulfadhli; junior2(beza setahun) seperti Rahman, Hakim(both), Mustaqim; senior2 seperti abg Zaki, abg Arif, Hisyam, Mumtaz, Fadhil, abg Akrami, abg Akmal Hisham, abg Fendi, abg Rashdan, abg Wadi, abg Nazleman..ak rindu pada kalian semua!!..Tidak lupa juga teman2 di SASER terutamanya rakan2 MT BADAR 07/08

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

P/S: yang xder name tu, kalian tetap dlm ingtan..

tips memasak

tips ni sbnarny da lme,da lapok dah,tp sbb ak br tringat nk tulis kt cni,barula ak tulis,hehe..tips ni diajarkn oleh mak ak mse ak 1st time nk blaja masak,KONONny!!iaitu smgu lbey cket b4 fly..mebi ak org yg 2nd last dbrtau lam fmily ak coz ak kn ank 2nd last..
1st,ehem2..bgini,bg yg umah br tu,lau nk bukak pipe 4 d 1st time,ucpkn salam pd air..

2nd,lau 1st time bukak api(stiap kali tukar dapur or gas baru),bg salam kt api..

3rd,stiap kali nk masak jgn lpe bce basmalah..

4th,tngah2 memasak tu,bce doa"AllahummarzuqnI(A) THOyyiba wasTHO'nII(AA) soliha,then tiupkn dlm masakn P/S:(1)AllahummarzuqnI utk diri sndr je,ganti I ngan A lau msk utk rmai2..(2)THO tu refer kpd huruf qalqalah tho berbaris atas...(3)' pulak refer kpade huruf ain..(4)II n AA pulak refer kpade bcaan 2 harakat..

5th,lau trkne minyak panas mse memask,cpat2 bce ayat 69 surah al-Anbiya' n tiupkn(gne saliva is better) pde tmpat trkne minyk panas..
P/S:utk org dmam,bce ayat nie n tiupkn pd org demam panas tu..
*bg yg dmam(pnykt laen pn) n nk makn ubt,b4 masukkn ubt dlm mulut bce Bismillahitawakkaltu 'AlaLlah dan masukkn serta telanla ubt tu n INGAT bhwe UBAT ni juz sbg USAHA,bukn sbg penyembuh yg sbnr menyembuhkn(hanya Allah Yg Maha Berkuasa)..ditakuti trjadi syirik khofi

6th,ni last..jgn membazir!!lau tau xrmai si pmakanny jgnla masak bebyk,xabes nanti trbiar je,unless dsimpan leklok then diabeskn pd mse laen.. hehe,ingt mse kcik2 kne marah ngan ayah coz makan xlicin!!stil ad ns or lauk trtinggal..haha..org yg ajar ak bce Quran dlm mse sebulan jer,tp hasilny jaoh lg baek dr blaja ngan guru Quran khusus slame sethn!!thanx ayah..mgkn ni berkat seorg ayah,hehe..ak blaja ngan ayah,ble da pndai bce tukar pulak,khatamkn ngan mak..
skian saje kelas blaja memasak pd hari nie,hope xbrtemu lg dmase yg laen,eheh..!!

P/S: mak ak slalu cakap,die lg ske masak sndr utk anak2 n suami than org laen masakkn(eg,makan kt kdai) coz die nk ank2 n suami rase hasil tgnny..tapi skang kakak2 lau ad yg balek,diaorg la yg masak,tp mak stil involve coz die jnis xleh dok diam..however tetap xleh lwn masakn mak!!haha..

pleno

3/9/09: grup ak,A2 bwat makalah reramai kt umah Pin kt apartmen Mediterranean kt dpan kampus 1 UKRIDA,grup leadr ktorg..odw nk g c2 memg pnat,dari tmpat turun angkut nk k blok si Pin tu jaoh jugak..hehe,ak nmpak kdai kek 'bika',akak ak pnah beli n memg sdap,ad can nk bli jugak,haha..
bsides, area apartmen tu memg 1st class,Eng style,facilities cukop,cyap ad 'hero', carre4, farmasi etc2 lagi,hehe..umah apartmen die xbsar mane tp nampak mewah..ak rase,palm spring dl memg xleh challenge Medit tu!!
even ak n dabell xcontribute pape tp nakama baek abes,treat ktorg cm da lame knal,cyap tolong masak lg n ajak g jejalan lg lau ad mase!!..ktorg sepnjg discuss utk bwat makalah tu asyk gelak je,hahaha...gelak dari awal smpai si Oliv n Marie balek coz si Pin da xdi'fire' lg n muke die pn da sdkt 'brubah' tetbe,ntah knape(kateny jage ati spupuny yg sdg rehat di kamar),tapi stil gelak jugak coz si Mervy pndai idopkan suasane..hasilny ak n dabell xbwat pape pn n laen2 je bwat keje..arigato my nakama:Pin,Irvan,Budi,Olivia,Sastika,Mervy,Marie,Debbie..xtau nk cakap ap da,sume baek gler,treat we Malaysian xspt yg grup or Msian batch 09/14 len kne,jaoh lg baek..alhamdulillah dpt nakama yg sbgini baek n ad certain yg tau sdkt sebyk bout Islam..sng kate,grup gue ini udah bagus banget deh..lgpn Pin treat ak,dabell n sastika selayakny sbg muslim cm sdiekn brbuke,tunjukkn tmpat solat n tgu kami slsai solat lg!!b4 dat-asar-si Mervy n Debbie pn da tgu kami slsai solat juz nk lead ktorg k umah Pin..tp,cyan jugak Pin,ad k patot guard tnye die,"ap kamu nggak ikut solat?"..Pin geram tp die tau security tu xtau die non-muslim,haha..bsides,die kne bwat byk bnde jugak slen Oliv,Budi,Marie dll..
nilah 1st time,(1)g umah non-muslim,(2)g umah kawan mix laki n pmpuan,(3)g umah org Indonesia kt Indonesia nie..ap nk jadi??
Ya Allah Azzawa Jalla,Tuhan yg membolak-balikkan hati,tetapkanlah hatiku dalam agamamu dan ketaatan kepada-Mu,selamtkan diri ini dan akidahku,agamaku dan perelokkanlah akhlaqku sebagaimane Engkau perelokkan dan sempurnakan kejadianku,amin ya Rabbal 'Alamin..

myGAMALIEL

GAMALIEL(Guidance&Assistance for MedicAl students-introduction to LearnIng&EvaLuation) yg stat 1/9/09 ni memg memeningkn+mementkn!!mcm2 ktorg as mahasiswa br di UKRIDA kne ikuti..tp yg sure,evriday ad cramah,hehe,mse utk tdo!!tp ak stil boley njoy cket2..namun bgtu yg sdeyny coz paham2 jela an,ble brgaul nagn org yg brbeza agama n budaya serta bhsa ni..ak pn turut trikot same terpusing kpale ngan gaye diorg yg mcm2 itu tp xla ktrlaluan..kne byk bwat sunat awwabin ni!!da lpe careny tapi!!..
1/9--ad pmbagian grup n intro to UKRIDA,ktorg disogokkn dgn tema"ready,get set,SUPER DOCTOR" which means kami ni perlu sntiase sdie utk hadapi sgale kmgknan yg ad n sdie utk blajar lbey dr ap yg patot kami ketahui..
2/9 ad ap ye?ha,ad senamrobik,snaman ni kateny diasaskn Dean FK UKRIDA,Dr.Mardy Sastrowo,utk pasien diabetes..senam ni diketuai wakil dekan II..ntah,xpnah kubwat senam sebegini..then,kami ad grup discussion.ak grup A2 yg turut disertai Dabell,Pin,Irvan,Budi,Oliv,Marie,Debbie,Sastika n Mervy(pronunciation indonesia--v=f)..
3/9 pulak, ak n ad kengkwn yg sangkut xley masok dewan coz lmbat smpai,haha..padan muke n sbg denda,name n sign kwn2 baru yg kami perlu kumpulkn di'up'kn jadik 200 dr 150 asalny manakale name mentor pulak di'up'kn jadik 37 dr 34 org asalny,so makn jenuhla ak mncariny!!haha..dahla buku utk name n sign ak br sdiekn pd ai rabu=2/9,haha(3/9 baru stat carik sign!!)haha..pd hari yg same jugak ktorg truskn dgn presentation dlm grup masing2 smbil disaksikan tutor,Dr.Nini yg sbnarny pakar histology n dosen di UKRIDA..alhmdulillah,even xpndai ckap indonesia tp hasil tunjukajar n support dr kengkawan n tutor serta mentor,bjaye jugak ak n dabell slsaikn presentation itu..
then,ktorg gabung dgn grup B2(Helmi n Paan,Dika,Irene etc) utk training talent show utk besok..ktorg perlu bwat pantomim,n pas discuss,ktorg bwat tarining utk show brtajuk"super dokter,super cesaer"..petg tu,kami sesame ke rumah Pin utk siapkn makalah berkaitan scenario mse grup discussion td n bincangkn ap yg perlu utk diskusi pleno besokny,diskusi pleno ni lagi gmpak,present kt hall sambil disaksikn smue plajar n dosen2 yg trlibat sbg tutor!!..so kami petg tu(5pm-8pm) bincangla ala kadar(canda lbey dr bincang!!)..
hari last=4/9,brjalanlah diskusi pleno,luckily grup ktorg xprlu present kat dpan,haha..buku2 sign dihntr(xcyap pn!!hehe),dlm buku tu jugak ad vote utk kakak2 mentor..then ad talent show,student Indonesia batch ak yg smueny br lpasan SMA(umo=18thn)dominan n sungguh2 plan..grup ak bwat perfrmance last skali,pnat gler lari2 utk tunjk adegan yg sedg berlaku!!tp palng best grup brape ntah yg disertai raja GAMALIEL,lpe name die,die ni cakap spontan aje!!memg layak dinobatkn raja GAMALIEL!!..break talent show jap,ad lucky draw utk dosen2,then continue show..abes je smue talent show,ad prtndingan utk mentor iaitu siape paling disygi etc n voterny adlh kami,para peserta GAMALIEL!!..kakak(indonesia,abg=kakak,kakak=kakak) yg menang paling byk ialah Marshell_08,die dpt 3 anugerah:kakak cowok terimut(cute),terkeren(gd looking) n ternarsis(highly confidence?!)!!..anugerah yg memg diketahui smue,bese tgk lam cter indonesia ialah raja n ratu GAMALIEL 09..raja dh dbrtau awl2 td,ratuny pula adlh Jessica,ntah,xknal!!mereka masing2 dipakaikn mahkota n sayap..seketika diumumkn,smue bersorak,"cium"bbrape kali,tp xciumla..finally brgambar tp ak malas join so ak balek tdo,haha..brakhrlah GAMALIEL kami di sini n akn ditruskn mahasiswa baru next year pulak!!..
finally,thanx my nakama..thanx Mervi yg 'unofficially'ny dclare herself as translator utk ak n dabell,Budi n Irvan pulak byk tolng ak plajari/fahami bhse indonesia while Pin,Oliv,Marie,Sastika n Debbie pulak bantu kami bwat tugasan..smueny as pencetus fire n gelak!!haha..kesimpulanny tahap ke'unite'an btween Malaysian n Indonesian grup A2 ni bettr than other grup,i think la..