Oct 30, 2009

khutbah jumat tadi!!

wah..da jarang ak tulis blog-no idea, ni pon curik isi khutbah,eheh-aku rase ni khatib paling smgt pernah ak jmpe..bayangkan dlm ramai2 khatib yg berkhutbah stp mgu di masjid baiturRahmah-setiap mgu khatib laen-khatib ni ak rase paling hebat suaranya!!even dibanding khatib kat kampong aku yg ak rase suara tuanyer itu da cukop hebat!!-note:ak xpnah tdo dgr khutbah die since ak f1 coz menareknyer khutbah die-..hmm, berbalek pd khutbah tadi, even ader words yg ak xpaham tapi stil bole ditgkp isi khutbahnyer yg menekankan kpd simbolik pelaksanaan amalan2 haji spt ihram dll..
Dalam isi khutbah itu, khutbah 1 ihram, tawaf dan wuquf di Arafah, khutbah 2 pulak sal lari2 anak antara safa dan marwah serta tertib..1st die cakap simbolik rukun amalan yaitu umat Islam xbole memandai-mandai dlm agama, kne ikut peraturan yg dah ditetapkan..

ihram simbolik kpd persamaan taraf manusia di sisi Allah, dan yg membedakan manusia itu adalah nilai taqwa mereka di sisi Allah Ta'ala, kalau x confirm org Turki pakai tarbus, Arab pakai ni, Indonesia pakai tu dll..Tawaf pulak die bg analogi org jage istana, lau org jage istana, die round istana utk melindungi pemilik istana, begitulah muslim yg bertawaf, ingatkan diri agar sanggup berkorban demi pemilik Ka'abah..Wuquf di Arafah, amek tempatnyer, sbg ingtn bahwa kelak akan dikumpulkan di Padang Mahsyar..
Lari2 anak pulak simbolik kpd usaha keras dan tidak putus asa, satu sifat yg ditonjolkan melalui siti Hajar yang mencari air buat putera tercinta Ismail 'AlaihisSalam..akhir sekali tertib yg menunjukkan bahwa Islam itu adalah agama yg perlu dituruti stp inci, bukan amek satu tolak satu dan perlu dilakukan ikut aturannya..
That's all..tutup dgn hopefully result xm blok 1 modul 2 ok n result SL modul 2 jugak ok even ak kne marah kaw2 hari tue!!padan muke ak, hehe, sape suh tumpu pade remed semate smpai xpraktek empati org buta!!-sedey wei lau kne SP SL!!