Jan 25, 2010

pembetulan..!!

"manakala bhgn tgn kiri pegang atau peluk pinggang atau lambung sblh kiri" spatotnyer  "manakala bhgn tgn kiri pegang atau peluk pinggang atau lambung sblh kanan"..ak da btolkan kat post tu..
wallahu a'lam

Jan 24, 2010

nasik tambah..!!

BismilLahirRahmanirRahim..
AlhamdulilLah, pujian bg Allah yg jadikan umat Islam sbg umat pilihan dan umat prtghn (al-Baqarah:143)
just nk tambah dari aper yg abg Wan sampaikan tadi(seminar SSN)..(bab2 khilafiah tak disentuh utk elak kkliruan)

(1)bout kdudukan tgn smse brdiri tgak, make sebaeknyer pileh yg paling mmbwatkan kte tenang dan hadir hati mase solat, ader org paling tenang dan hadir hati ble tgn diltak di dada dan ader yg kat pusat dll, maka pilih yg trbaek yg lbey menyampaikan kte kpd rase lazat ibadah..

(2)then, dari segi pndgn mate, menurut imam Syafie, makruh menutup mata walau utk khusyuk dan harus atau sunat melihat ke tmpat sujud, namun menurut Hujjatul Islam al-Ghazali, tidak makruh ttpi harus menutup mata kalau itu lbey mnghadirkan hati dlm solat (maksudnyer kurg lalai brbanding bukak mate..)

(3)mengenai pakain, seeloknyer pakaian plain, utk elak diri sndiri dan org laen trganggu dgn pakaian kte..lihat hari nie pakaian mcm2,kain pelikat mcm2, kain solat wanita pn mcm2, siap bnge2 dan gmbr2, xcerli tu xseswai utk solal bcoz jke trlihat oleh diri sndiri or org laen waktu solat, da mnganggu kekhusyukan atau hadirnya hati dlm solat..ader hadis bout pakaian solat nie tp ak lpe (fasal Nabi mintak agar dijahit baju laen yg plain bg mnggantikan yg ader corak walau cket coz itu mnganggu Nabi waktu solat)

(4)keempat pulak mengenai kdudukan tgn yaitu tgn kanan atas tgn kiri, jari2 tgn kanan "memegang" lgn bawah yg dkat waist tgn kiri(spt yg abg Wan cakap tu..)ini adlh cara btol hadis trsebut ditafsirkan..bcoz dl pnah ader snior tyme kat skul agama dl cakap, org yg ltak tgn kanan atas tgn kiri dan tgn kanan tu memegang part lgn atas manakala bhgn tgn kiri pegang atau peluk pinggang atau lambung sblh kanan disbbkan salah tafsir satu prkataan dlm hadis bout care ltak tgn uh(-ak lpe kalimah tu-)[hmm,faham tak no 4 nie??]

(5)then mngenai kisah cari brg..kesah bout ader org tnyer boleh k tidak dgn solat kte temukan brg yg hilang??pak Imam tu cakap boleh..dan ble org tu solat btol2 dapat ingat mane die ltak brg uh..xcerli, Pak Imam tu tak salah bcoz Allah memerintahkan agar kte memohon prtlgn dgn sabar(dlm laksanakan perintah Allah) dan solat(al-Baqarah:153) tp penanyer tu yg silap coz die ingat solat tu utk cari brg yg hilang??!!..tp logik jugak bole ingat bcoz sepjg idop ak, ak rase waktu palng tenang adelah waktu brsolat, so logiknyer kte boleh ingat byk bnde dlm solat esp bnde2 hilang!!(tp pikiran menerawang time solat tu xpatotla sbnanrnyer!!kne maen ngan iblis da..astaghfirulLah)

(6)bout care utk dptkan rukuk yg smpurne, tu kne praktek ngan kengkawan smpai dpt rukuk dgn bagian belkg badan lurus (ni saranan ustaz ak tyme skul agama dl r)

(7)finally, bout prgrakan plik dlm solat spt bukak pntu tyme tngah solat, boleh rujuk buku yg tajuknyer lau tak silap ak "Pelik Tapi Benar dalam Solat"..kat Indo ak xtau ader ke tak, tp kat Malaysia ader, insyaAllah..

dat all..Wallahu a'lam

Jan 20, 2010

situasi..

post sblom nie adlh salah satu contoh situasi yg ak hdpi tyme2 tgh serabut otak..!!dat y itu xpenting bcoz tu hanyelah salah satu contoh situasi dan stres..

ak terpk, ap akan org bwat kalau mnghadapi tkanan, xkrelah tkanan blajar k, putus cnte k, kehlngan insan trsyg k dll yg boleh bwat diri sndiri jadik serabut dan xleh concntrate pd sst hal yg lbey pnting dan utama..kalau ak, ak akan usaha dgn 1st dgr lagu, 2nd dgr nasyid, 3rd dgr zikir, 4th sndiri berzikir etc, 5th tdo (ikot susunan dari awal hge akhir)..

namun, itu ak sbg seorg insan brname Yusran, llki muslim, bgmn pule dgn insan laen yg laen name, agame, jantina dsbg dari ak, bgmn mrke hdpi tkanan yg datang..!!so ak nak sharing thought cket..

tkanan spt diketahui adlh care pndg kte trhadap sst perkare, kalau kte pndg dari sudut positif make xjadik tkanan tp ble kte amek ia sbg satu cbrn atau dari sudut negatif, make akan jadik tkanan..so 1st thing first, pastikan minda kte sntiase optimis bcoz dgn ini kte dpt minimalkan tkanan yg datang..

tp xsmue org same, i mean, xsemue org dpt kontrol emosi, mind dsbg scre optimal bcoz tahap JERI manusie berbeza (lau tak, takdela yg bunuh diri etc2)..pun walaubgmn walau, seorg dokter pnah cakap bhwe keyakinan tgi trhadap tuhan adlh hal yg penting bg mengatasi stres dan penyakit yg brkaitannyer..so slaen dari cuba menguasai pemikiran sndiri kte harus tahu mcmne care mndkatkan diri kpd tuhan (sbg muslim, kpd Allah)..why we must be close to the God??logiknyer, kalau kte ltak harapan bhwe tuhan itu adil dan brkuase make kte akan lbey optimis dan punya daya tahan yg lbey trhadap sst mslah yg datang..(lagipula dalam Islam, Allah itu menurut persangkaan hamba-Nya yaitu lau kte yakin Allah itu Maha Adil maka kte akan rase keadilan-Nya dan jke kte rasa Allah itu zalim, situasi manepun kte tak akan syukur malah kufur!!)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

(mula perenggan ni, ak cakap based on Islamic view, so God/Tuhan=Allah)
namun, adekah smudah itu kte akan tenang kalau ingat dan dkatkan diri kpd Tuhan yakni Allah subhanahu wa ta'ala??memg, tak dinafikan bhwe Allah menyatekan dlm al-Quran bhwe dengan mengingati-Nya, hati2 akan mnjadi tenang..tp bgmn jke kte tak dapat jugak tenangkan diri?? ingatlah,hanya org2 yg beriman dan khusyuk shje yg hatinye ble trpaut pd Allah make akan jadik tenang..jke kte masih ade secebis iman di dada, insyaAllah kte mampu tenang..

dan ingatlah, even dlm situasi apepun, cubelah tenang dan jangan gusar dan gopoh bcoz Allah ingatkan kte bhwe jgnlah kte takut dan resah krne Allah ade brsame dan Nabi pesan agar jgnlah gopoh krne gopoh itu adlh amalan syaitan..

so,mudahnyer, dlm kte layari hidup hari ini, perlu diingati bhwe jke kte tak dapat tenangkan diri dgn mengingati Allah, make seharusnya kte kembali introspeksi diri, "knape ak tidak mampu atau tidak jugak tenang walau mengingati-Nya??"..ingatlah, bgmn kekhusyukan dan ketenangan jiwa bersama Ilahi menjadikan saidina Ali KWJ tidak sedar bhwe panah di kakinye tlah dicabut (tak rase sakit pn)..

akhirul kalam,
dan ingatlah, org2 yg dicintai Allah, Allah tak akan menyia-nyiakan mrke, justru jgnlah berputus asa dari rahmat Allah dan sentiaselah berusahe mndkatkan diri pada-Nya dan cube mndapatkan cinta-Nya, hanya kepada-Nya tempat kte bertawakkal dan tmpat kte kembali..(layakkah kte impikan dunia dan isinya sdgkan cinta dan redha Allah blom kte dapatkan..??)

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Wallahu a'lam

Jan 19, 2010

aah..chincha!!-xpenting, just skip diz one-

wat i can do??or does it really nothing i can do??..diz brain has no more space for bio and brio..!!(logy) facts n theories!!..my mind can't forget sth and keep on thinking on that same, useless (really??) thing to remember (or to regret??)..ah,chincha!!why can't I delete all those data (or information??-sorry sir Ilan-confused..-) from my mind?? go away, get lose and berambus(for diz time bcoz i wanna concentrate on my study)!!why does it so hard to control our own minds and emotions??-lau ym sonang jer, ltak emoticons dah, slsai!!
my mind keeps on processing those data..well, mebi bcoz i'm not strong enough to face all diz things dat y i'm keep on thinking d same thing..but insyaAllah, one day i can live a normal live like others..i don't mean to totally forget it, juz don't wanna keep on thinking bout it at diz time -wrong time lah..-

ha!!ha!!..hopefully diz useful..
only doa is d bez for me right now..

warning2!!diz post is not suitable for underage!!only those who're matured enough can u/stand my feelings..!!-well d word matured is not based on usual or ur criteria, but mine, my own criteria!!-..last but not least, diz is not as wat u think (aniya, chincha)..-u=immatured ppl-,again, my criteria!!

Jan 18, 2010

hubungan L&P pt 3

ni mebi last part, kowt!!??..but, b4 dat ak nk gtau, ader trbace lam ILI ulasan mengenai penggunaan kalimah Allah oleh non-muslim..and..



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini




setiap manusia dikurniakan perasaan utk saling mencintai dan adalah sth normal lau laki dan wanita saling mencintai (lau laki-laki or pompuan-pompuan tu abnormal r..!!) tp adekah ia diizinkan tnpe batas?? smstinyer tidak!!..ader oragn jadikan kapel sbg platform utk kenali "bakal psgn hidopnyer" namun adekah betul??ingat, matlamat tak prnah menghalalkan care..



jke ak kate ak xpnah jatuh hati pd kaum Hawa itu bohong..dan jke ader org cakap yg die anti laki or anti pompuan maka itu sdkt plik (adekah die abnormal??)..namun prasaan yg timbul tu bukan utk dilayan tp utk dilawan dan dikawal oleh batasan agama..nafsu sentiase menggoda kte ke arah maksiat dan iman sntiase memelihare kte dari maksiat maka scre logiknyer, jke iman lbey kuat dari nafsu maka kte akan jauhi maksiat dan sebaliknyer..justru, RasululLah menyarankan agar umatnyer berpuase krne puase dpt mlmahkan nafsu..namun tidak semestinyer kte xakan bwat maksiat bcoz itu hanyer melemahkan, bukan mematikan atau melumpuhkan, dan lemah adlh sth subjektif..jke iman kte senipis kulit bawang make puase xcukop utk kalahkan nafsu, btol x?? maka, slaen puase kte harus brusahe menguatkan iman di dada..jke iman tak kuat maka puase kte hanyer akan diperkotak-katikkan oleh nafsu maka masoklah golongan yg puasenyer xdapat ape2 slaen lapar dan dahaga..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



back to basic..jke diperhatikan, apekah yg mnjadi awal dari sbuah prhbgn??..tntunyer prknalan kan??tak krelah scre langsung k tak lgsng..dan prknln itu pd awalnyer adlh dgn tujuan utk brkawan shj..namun sampai satu mase ble masing2 menyimpan rase make scre tak langsung trbentuk sebuah hbgn baru yg tentunyer bukan sekadar kawan..mgkn psgn trsebut saling tidak mngtahui mngenai perasaan psgnnyer atau mgkn mrke tahu, namun itu bukanlah pokok prsoalannyer, pokonyer saat itu tlah timbul bibit2 cnte nafsu nafsi..ak bukanlah nk tkankan bab cinta nafsu nafsi tp lbey kpd pringkat awalnyer yaitu prknalan dan berkawan..bg mengelakkan diri trjerumus dlm zina hati atau kapel dll maka prlu diperhati hbgn kawan yg trbine, atas dasar apekah ia dibina??jke skadar utk kawan bese maka ingatlah, syaitan lbey bijak dari yg kte sngke..mgkn awalnyer xder pape tp lame2 mngkn timbul pikiran "baek jugak laki/pompuan nie" atau "lawa/hensem jugak die ni" dll yg mane itu sbnarnyer adlh bibit2 maksiat (zina hati, mate, tlnge dll)..bg yg sudah menikah hal itu tak jadik masalah coz da ader bini, namun bg yg blom menikah bgmn??tentunyer syok jke dilayan, btol x??memg tak dinafikan, nafsu dan syaitan amat pndai dlm hal2 mnjadikan kte memndg indah bnde2 maksiat ni..namun sbg manusia, kte perlu ingat, Allah tak cipte kte utk ikot nafsu dan syaitan tp utk mengikuti ajaran dan syariat Islam yg trcinta..



Justru buat kaum Hawa jadilah


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


dan buat kaum Adam ingatlah


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


silalah ikuti perbincangan kat ILI di link 1, link 2 dan link 3 ini, xperlu bace smue, cukop sekadar bace ape yg dikatekan oleh mod agama dan org berotoritas..

Jan 17, 2010

hubungan L&P pt 2

1st of all, xcerli tajuk post ni laen senanyer dan ingat sertakan skali satu sajak tp sbb ader cket prob so trpakse diubah tajuk and sajaknyer ditiadakan..
..still ingat lagi ble aku cakap kat sorg kawan nie, "ko nie, since ader awek xingat kawan an??" (nada brgurau)..but then ak sdar, xcerli kawan lbey penting baginyer dari awek..ak tau sometimes die jadik confuse..lagipn syaitan sntiase pandai maenkan peranannyer hge kte xnampak kesalahan yg kte bwat (asyik nampak salah org jerk)..
hmm,apekah yg diperoleh dari sbuah hbgn yg tidak brlandaskan iman dan taqwa?? serta tidak dihalalkan oleh syariat?? cmne itu bley jadik sbuah hbgn yg indah jk hati sntiase ingat kat si dia, bukan dibasahi ingatan terhadap-NYA..
apekah ader sbuah hbgn yg diistilahkan sbg kapel Islamik?? jk ader, bgmn konsepnyer?? adekah dgn saling mengingatkan agar jauhi maksiat dan dosa, ingatkan agar sntiase zikrullah etc2 then no dating2, ayat2 jiwang, calling2 etc2?? bgitukah?? walaupn dl kupikir ader namun tu hanyelah secare zahir, batinnyer x (zina hati), lagipn Allah melarang hal yg mndekatkan kpd zina baik mlalui lisan, hati, penglihatan, pndengaran dll..
mgkin ader yg kate, memg haram tp dose kecik jer..memg la dose dose kecik namun dose kecik jk dilakukan scre brtrusan akan jadik dose bsar jugak!!..nk ingatkan, to all, jgn sskali ingkari perintah, suruhan atau larangan Allah (eg tak solat 5 waktu tu dose besar tp lagi parah bg org yg ingkari perintah solat dgn mengatekan solat 5 waktu tu tak wajib!!) dan jgn persoalkan hukum Allah utk main2 bcoz tu dose bsar and silap2 hari bulan jatuh kafir xpasal2..!!nauzubilLahi min zalik


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


 ingatlah hai kaumku, salah satu hal yg merosakkan adlh fitnah kaum Hawa..kutahu bahayenyer justru kuharap agar Allah sntiase memelihareku dan tman2ku dari fitnah dunia dan kaum Hawa..
kusedar ini bukanlah salah kaum Hawa kerna yg menghasutnyer adlh syaitan dan nafsu..justru jalan keluarnyer adlh melalui tarbiyah dan mujahadah..dapatkanlah tarbiyah semampu kalian..dan bwat kaumku, jke mampu, berilah mrk tarbiyah kerna Hawa dijadikan dari Adam..justru yg seharusnyer dilakukan adlh mndidik mrk bukan menyalahgune utk kepuasan nafsu atau mmbiarkan mrk terumbang-ambing..
akhir kate, bwat kaumku, hati2lah dgn nafsu dan syaitan kerna antara snjate syaitan yg paling ampuh adlh wanita..ingatlah, seorg abid bisa rosak seluruh amalnyer hanyer krne seorg wanita..maka, apetah lagi kte yg tak punyer ape2..ilmu yg ader sekadar utk ibadat wajib dan ibadat pulak sekadar utk memenuhi kewajipan sbg seorg muslim..
p/s: tulisan ini adlh sambungan (dlm aspek hubungan L&P) dari yg dulu dan ditulis berdasarkan pengalaman, pemerhatian dan penelitian terhadap diri sendiri serta persekitaran..jk ader salah silap sila btolkan..walLahu a'lam



Jan 16, 2010

isu penggunaan kalimah Allah-edited-

ak terpk,sapekah yg memulai isu sensitif ini-individukah atau grupkah-??hal ini spt yg dikatekan oleh seorg wakil NGO Islam, xjadik masalah bg org2 yg tau dan paham mengenai penggunaan kalimah Allah tp bg yg xpaham dan xtau??mrke pasti kliru..justru bg mengelakkan kekeliruan dan prpchn yg mgkn trjadi maka sebaekknya isu ini tidak diperbesar namun perlu diperjelas..tp better kte dgr pndpt org2 yg ahli,ape pndpt mrke mengenai isu ini dan bgmn mrke menrgkan kpd umum bg mengelakkn salah paham dan fitnah yg merosakkan..namun perlu diingat, tindakan bakar gereja xpatot dan hal2 berbaur umpatan, ugutan dan ancaman jugak perlu dielak dan dibendung baek dalam bentuk tulisan atau statement krne bukan bgtu carenyer tp bgini lbeh baek..ini sbb, hal ini penting tok elakkn kemudaratan yg lbey besar..

pandgn Dr. Haron Din pt 1


Pndgn Dr. Haron Din pt 2


Pndgn Dr. Asri


timbang dan takarlah dgn perimbng akal sehat..pkirkan,knape mrke nk pakai kalimah Allah sdgkan TPM(Muhyiddin) kate, bbrpe rakannyer yg non-muslim kat Sabah dan Sarawak "menyatakan ada penganut Kristian berpendapat banyak perkara yang berlaku tidak akan berlaku pada awalnya “jika kita, penganut Kristian menyatakan tidak akan menggunakan kalimah Allah.”
Trbce kat Harakahdaily mngenai org2 penting yg ke luar ngre saat isu ini dimainkan..!!agak trkilan tp mebi diaorg ader reason sndiri an??

p/s trbce kat harakahdaily mengenai grup dakwah muslimat brname nisa', baru ai ni ak tau adernyer grup nie..

Jan 15, 2010

apelah..

makin lame rase makin  nk mletop jer!!
why??da jadik kebiasaan ak mencari and melihat video2 kat utube, ader yg baek dan ader jugak yg xbaek..
yg baek tu wat ak trpk sape diri ak, tp yg xbaek bwat ak trpk, trgamak diaorg bwat mcm tu!!
tp ak rase xperlulah dibritau kat cni amende yg trjadik dan ape lg video2 yg ak tonton kat utube uh..
lau dl stakat nmpak jnis yg sndiri2 hina agama Islam-yg bwat uh muslim- skang makn mnjadik2, siap cakap kat public..even mende ni da lame n ak pn da pnah tgk kat utube b4 diz tp ble tgk lagi skali, rase nk marah gler!!..tgkla sndiri sikap artis,sikap penyokong fanatik,racist ppl,pemmpn xsyg ngre,cramah saling condemn dan fitnah,org xsyg agama dll..


nasehat pihak otoritas diaorg pakai k tidak, ak xtau.. jk xpakai, knape?? adekah krne "Melayu mudah lupe"?? jk xnak brubah sbb takut dikatekan hipokrit maka rasenyer ak la org palng jahat kat muke bumi nie!!tp sbb masih ader sifat malu dan takut serta tau sdkt hukum agama maka smuenyer ak tahan demi-Nya,,tp ader sgelintir yg fikirannya ntahla,diracuni oleh aper hge pk xperlu brubah jk hati xnak!!..pdhal agama bukan die yg pnyer, bole pulak ikot ske ati die!!astaghfirullah..

makn ak layari utube, makn byk pngjrn dan makn seng nk knal rakyat Malaysia,rakyat yg ngarenyer dikatekan ngre Islam itu even hukum syariah dipersenda, hudud dipermainkan, ulama' dipijak2(lau ulama' su', nk pijak xkesah r tp nie..), fitnah merate, wattakhizatul kainat(artis2 wanita diagung2kan), hiburan berleluasa(ak pn ske hiburan tp ader yg bole dan ader yg x..), laki pompuan da xder barrier (ak pn ader syahwat gak tp ble nafsu xdibatasi syariat dan hukum maka kesannyer..!!sndiri mau ingat la..), sekularisme dijadikan pedoman dek krne kemajuan ngre sekular laen(Islam da xjadi ad-din@cara idop!!)..besides,ak layan gak r blog2 and paper2 Malaysia tuk tgk pndgn dan cara org ngare sndiri..ak amat mengagumi para pengkritik namun perlulah berhemah lau nk kritik dpan2 uh, jgn maen attack jer, dakwah ader strategi jugak..

tp..makn sdey ble tgk para pmmpn dilagakan oleh org2 yg xbrkpentingan utk ngra tp brkpentingan pribadi!!..hope ader la yg sdarkan mrke2 dan lbey pnting sdarkan pmmpn2 yg sdg diperkotak-katikkan oleh mrke2 itu..ak makn lame makn sdey pk naseb bangsa dan agamaku di ngra sndiri..nasib trbela (skrg) tapi dgn adernyer sglintir yg xsyg bngsa-agama apetah lg!!- dan lbh utamekan pribadi maka rosaklah smuenyer bak kate pepatah mase ak blaja kat skulah dl "kerana nila setitik, rosak susu sebelanga"..



ingatlah,tnpe perpaduan kte xkan kuat dan perpaduan bukanlah sesame bngse tp ntre bngse (bukan international ok..!)..harap akan ader prpaduan utuh ntre rakyat Malaysia tnpe mngre agama, warne kulit dan bngse serta tiada srgn trhadap org2 Islam krne non-Muslim perlu mnghormati Muslim krne kami "ngre Islam"(katenyerla..) dan non-Malay dan non-Bumiputra perlu hormati Melayu dan Bumiputra sbg pnduduk asal T.Melayu..(toleransi penting tp yg zalim perlu diketepikan..)..slogan2 dan hal2 yg bole semarakkan isu agama,prkauman dan isu sensitif laen prlu dihapuskan..

ak malas nk cakap byk, makn trbakar jiwa dan ati ak yg jarang2 rase nk trbakar nie..-naseb baek ader music dlm idop ini, rlax cket..-

Ya Allah, janganlah Engkau palingkan hati kami dari mentaati-Mu. Janganlah pula Engkau selisihkan hati2 kami padahal perselisihan itu membinasakan dan tiada membawa kepada kebaikan. Ya Allah padamkanlah api permusuhan dari jiwa kami serta satukanlah hati2 kami,lemahkanlah kesatuan org2 yang berniat buruk dan kuatkanlah serta satukanlah jiwa2 pembela agama-Mu dan pembela negara kami,Engkau kurniakanlah kejayaan kepada merka dalam merealisasikan negara Islam baldatun thoyyiban agar negara kami terus aman dan tiada halangan bagi kami untuk beribadah pada-Mu..Ya Allah sungguh tiada tempat bermohon selain kepada-Mu, tiada tempat meminta selain kepada-Mu, tiada tempat bertawakkal selain kepada-Mu kerana Engkaulah Yang Maha Berkuasa lagi Maha Mengetahui hati2 manusia..Amin Ya Rabbal 'Alamin..

dalam doa ni ak sngaje ltakkan pembela ngra bukan bangsa krna rakyat Malaysia mcm2 dan xsmue Melayu sealiran dan xsmua bukan Melayu dan bukan bumiputra itu sealiran..
p/s:ak bukanlah racist atau nationalist tp spt yg kte tau, lau ngre xaman cmne kte nk aman..besides nk bntok NGRE Islam, ngre msti ader, xgitu??

Jan 12, 2010

oh anatomi dan embriologi!!

bismilLahirRahmanirRahim..
xm anat da dekat n aku mash xdpt nk paham2 n ingat2 lg!!..pe2 pn xkesahla,since ak still ader care utk ilangkan stres blaja..tp tetbe ak trbce sst-xperlu tau- dan tertlihat sst -jugak xperlu tau-..yg bwatkan ak nk menulis cket..
ape mende ak nak tulis pn ak xtau!!tp ak try tls ajola..

..ble ak tgk bnde uh, bwat ak tringat siape diri ak nie, apekah status ak hge ak brani gnekan nikmat yg diberikan-Nya utk tujuan maksiat..mataku,hatiku,kakiku dan kawan2nyer smue tlah trjerat maksiat baek oleh hasutan syaitan maupun iblis sdg iman ku sndiri tidak mampu menahan anggotaku dari maksiat, astaghfirulLah..jke tidak krne teman2 yg sentiase brsamaku, pasti xdapat kulalui semue ini..

..then ble ak bce mnde uh, bwat ak tringat, ak punyer shbt2 dan rakan2 yg mane nilainye tidak trkre, yg sntiase menasehati dan menyokongku hge ak dpt melalui situasi2 trtentu dgn baek, alhamduliLah..terima kaseh ya Allah kerna telah mengurniakan daku sahabat2 serta rakan2 yg sentiase brsamaku xkre susah atau seng dan ble ak trpisah dari yg ini Engkau sntiase mmbriku pengganti utk menasehatiku..ble ak mnghampiri maksiat, nasehat dtg agar ak menjauhinyer, ble ak malas datang nasehat bahwa sbg hamba-Nya xboleh malas, ble mau ponteng datang nasehat bahwa majlis ilmu itu xslalu didapati dll..tnpe nasehat teman2 xmgkn ak mampu melalui smuenyer dgn baek..



Kulayarkan kerinduan di lautan memori
Mengimbau kenangan indah yang menyentuh emosi
Masih segar di ingatan saat mesra berputik
Hadirmu bawa sinaran cahaya inspirasi
Sahabat...kau sesungguhnya
Temanku di kala suka dan lara
Tika ku buntu diselubungi sendu
Kau tiupkan ketabahan untukku ukir senyuman
Bagaikan embun hilang di terbit fajar
Kau pergi jauh mengejar cita
Menggapai redha yang ESA
Duhai sahabat dengarkanlah bicara hatiku ini
Meskipun jarak memisahkan
Namun tiada noktah kasih
Biarlah waktu menentukan nilai ukhwah yang terjalin
Teruskanlah perjuangan hingga ke titisan darah terakhir
Dan aku masih di sini
Terus mendaki puncak tertinggi hidupku
Dan aku terus menanti saat yang manis
Akan berulang kembali
Sahabat..


Jan 10, 2010

racism vs perpaduan ummah..

xcerli da lame ak pk,but br ai ni ak bwat yaitu post sth in my dialect (qlate area mache-kalu loghat ak gno ni ado hok xpehe,tu maknonyo dio buke oghe qlate area mache la..)

ma ak ghoyak,loghat hok family ak gno nie xdopla pekat lah mano pom sbb oghe area ppula chondo bto lg pekat..ak pom xtaula,ak ssegho ak pehe jah oghe kkecek bblom ni tp denga ma ak oyap gitu ak jjadi mmenung bbeta,maghi mmikir pekat lagu mano gak tuh..

tp ak xkesoh pom bbena sbb asa ak tau ggapo oghe tu nok oyap pade la..lgpom dopla bbezo jaoh mano pom nge oghe area laeng mace oghe alah ko gguo muse ko jjeli ko..tp ado la jugok kalu ak bukok ILI forum kecek qlate, ado la jugok ak xtau, buke nk oyak ak nie buke klate sjati tp doh loghat or vocab area laeng bbezo cket2 nge oghe area mache,nok wak lagu mano??

tp,ak tau so ha la..oghe qlate ni oghe ghoyak smgt assobiyah lebeh pade oghe negeghi laeng!!ak xtaula,stakat ak dok peghati,ado la duo tigo jenih hok ggitu tp buke seghemo la..ak xkesoh pn nge smgt assobiyah jnis ni slagi xsaloh(contoh saloh : bekap oghe sedighi lbeh2 padeha meme tetu saloh!!)..tp sebolehnyo jange ado la,kalu nk ado pom,smgt perpaduan ummah (buke perpaduan anok negeghi sdighi jah..)

haha,abih mengarut ni,baghu nk oyap ggapo hok ak nok ghoyak (lpas cakap2 ngan rauf bout racism ak dcide utk tulis bnde nie yaitu bagian lirik sbuah lagu raihan yg ak ingat-ntah btol ntah tidak!!-..)
menjadi harapan utkku menyaksikan
umat yg bertuah ini kembali bersatu hati
buangkan yg keruh ambillah yg jernih
tiada yg lebih brharga selain dari perpaduan
lupakanlah segala persengketaan
hubungkan kembali tali persaudaraan
kerna org beriman itu bersaudara
saling bertolong bantu berkasih mesra
agar generasi kita di masa hadapan
bangga dengan apa yg kita wariskan
bersatu kita teguh bercerai kita roboh
yg berat sama dipikul yg ringan dijinjing sama
sepakat membawa berkat
asas hidup bermasyarakat
amalkan hidup yg sihat
selamat dunia akhirat

why??bcoz melihatkan suasana ummah hari ini dan di klgn tman2 jugak srte diri sndiri jugak..moga hati2 kita sntiasa dibasahi dgn smgt perpaduan dan dakwah serta perjuangan demi Islam tercinta,amin..ingatlah,hanya dgn perpaduan Islam mampu bangkit kmbali!!ingatlah bgmn smgt racism dan assobiyah sempit menimbulkn pprgn dan kebencian, juga lihatlah bgmn perpaduan menimbulkan suasana aman, harmoni serta msyrkt berkaseh syg..kekuatan Islam pd perpaduannya kerna Islam hidup dgn adanya smgt jemaah, bukan smgt individualism atau assobiyah sempit..Rasulullah menyatukan aus dan khazraj kmdn ansar dgn muhajirin, salahuddin al-Ayyubi menyatukan umat Islam di jazirah Arab maupun bukan arab..)..

Siapakah kita utk membanding-beza manusia,adkh kite smpune dan tiada salah?? Sdgkan Allah pn tidak membeza-bezakan hamba-Nya..Ingatlah Allah tidak melihat rupa dan bangsa tp hati dan amal..justru, ayuhlah kita esp ssme muslim,bersatu hati, lpekanlah sgle kesilapan dan khilaf lalu dan cubalah jadi insan pemaaf kerna Allah Maha Pemaaf serta menyukai org2 yg sabar..namun dlm masa yg sama jgnlah kte sngje mengmbil kesempatan kerna Allah membenci org2 yg zalim..smse menulis bnde nie,ak mngharapkan mrke2 itu kmbali berbaek dan saling berubah,ingatan utk diri sndiri jugak ni..!!



cukup sekadar di sini shja, ni pun da trlalu pjg..

Jan 8, 2010

al-Quran..



terjemahan sngaje ak xtulis kat bwh(rerajenla bukak trjemahan dan tadabbur..)

Nice right?? xcerli byk laei qari2 laen yg bace sdap tp sbb die kecik lagi,tu yg bwat ak trkagum!! hmm, word kagum nie ingatkan ak pd dua hal..

1st bout my ank2 sdare (huh,ttbe tringat ak ader sorg lagi ank sdare baru brname Nur Nadzifatul Izzah dan sorg lg yg bakal lahir, moga slmt lahir ke dunia..)..tringat akak ak pnah blikan satu set kad yg ada soalan2 bout al-Quran dan ader jwpnnyer skali r utk anak2 die, bygkan, even tu utk kanak2, ader jugak yg ak xtau jwpnnyer dan lau ak pnyer ank2 sdare uh da hafal sume jwpn die-lau da hari2 soal dan jwab ssme dorang, msti ingat an..-, logiknyer pgthuan diaorg mengenai al-Quran dari satu sisi pastilah lbey baek or mudahnyer lg byk dari ak..!!dahla vocab BA diaorg lg power dari ak (malu2..)..besides dat, ader sorg nephew ak yg even baru umo 7thn(skang 8) da makan hingge licin!! jaoh gler beza ngan ak tyme umo 7thn!! so, lau skang ak xmakan hge licin, mane ak nk ltak mke ak??..

2nd, word kagum nie jugak wat ak tringat khutbah jumat tadi yg menyentuh bout husnul khotimah yg mne, khatib itu sebutkan, yg penting bukanlah husnul khotimah itu sendiri tp ap yg mmbwatkan Allah subhanahu wa ta'ala kagum trhadap hamba-Nya itu hge mrk2 itu memperoleh kematian dgn care yg amat mulia..renung dan fikirkan, knape Abdullah bin Jahsy yg mengharap dlm doanya agar dikurniakan syahid walau terpakse putus kaki,tangan,telinga dan hidung berjaye mendapatkan syahid dlm keadaan kaki,tangan,hidung dan tlinge trputus spt yg didoanya(alangkah bahgienya dia), jugak bgmn sahabat2 yg laen dpt mmperoleh mati dlm k'an husnul khotimah?? soallah diri kte, adekah kte tlah atau pernah melakukan hal yg membwatkan Allah kagum trhadap kte?? seorg sahabat prnah text kat ak==> Uqbah b. Amir al-Junaidi prnah brkata, Rasulullah sallalLahu 'alaihi wa sallam bersabda, "Rabbmu benar2 takjub kepada pmuda yg tidak memiliki sifat keanak2kan" (HR Tirmidzi)..lalu muhasabahlah diri kte, adekah kte sematang sultan Mehmed al-Fateh yg memegang tampuk pemerintahan di usia 16 tahun, atau sematang saidina Ali yg m'gantikan baginda rasul di tempat tidur seawal usia 10thn??<== realitinya itulah kte, even ak sndiri pn,di usia mencapai 20thn (thn hijrah) masih lagi berwatak keanak2kan..

xcerli video nie bwatkan ak tringat angka 1-12 yg bwat ak tringat sumting yaitu :
1 ingatkan ak pd keEsaan Allah subhanahu wa ta'ala
2 mengingatkan ak bhwe stiap ciptaan Allah itu brpasang2an dan ak srte smue org pn xkan ader lau xder pasangan2 ini baek ibu dan ayah atau langit dan bumi etc2..
3 pulak ingatkan ak bhw Allah ske bil ganjil dan bil ganjil dlm solat dan wudhu' yaitu bacaan tyme rukuk etc2 dan bil basuhan anggota wudhu'..besides,ingatkan jugak pd qalam, arasy dan lauh mahfudz..
4 ingatkan ak pd kitab2 yg empat yaitu taurat,zabur,injil dan al-Quran
5 ingatkan ak pd solat fardhu dan rukun Islam
6 ingatkan ak pd bilangan adek bradekku yg laki2 (trmasok ak..)
7 ingatkan ak pd bil lapisan langit dan bumi yg mane ak sndiri xtau ape rahsienyer!!
8 ingatkan ak pd bil adik bradikku yg prempuan..
9 ingatkan ak pd planet..!! jugak ingatkan ak pd angka 99 (asmaul husna)
10 ingatkan ak pd usia ak 1st tyme jmpe akak ak yg sulong sjak ak lahir!!-baru balek-
11 ingatkan ak pd mimpi nabi Yusuf..
12 ingatkan ak pd bil saudara nabi Yusuf dan bil puak Yahudi..
ak saje limitkan smpai angka 12 utk samekan dgn jum bil ayat yg dibace oleh qari dlm video uh..

my life..

What Those Letters Mean(terms and conditions applied)
A= Allah (so that I know who I am, why I'm here etc2)
B= body (so that I can prove I’m a human!!)
C= colors (so that I can see things differently)
D= directions (so that I won’t lost)
E= ethics (so that i know how good people can be)
F= friends (so that I can prove I’m not that boring person)
G= ground (so that I can prove I’m walking on the earth)
H= home/house (so that I’ve place to stay)
I= instinct (so that I know I’m not that bad)
J= jobs (so that I know I’m not a jobless person)
K= k-league (so that others know what I like most)
L= love (so that I know I’m worth to others)
M= mars (so that I know everyone/things have something in common)



N= name (so that others can call my name)
O= objects (so that I know I’m not alone in this world)
P= pee (so that I know there’s water in my body)
Q= questions (so that I know this life is meaningful)
R= rocks (so that I know how hard the human heart-hati- can be)
S= samples (so that I know how things and creatures work)
T= tricks (so that I know how crazy people can be)
U= umbrella (so that I know I need others)
V= vase (so that I can help my mom)
W= wine (so that I know not every single thing in this world is good/halal for me)
X= x-ray (so that I’m eligible to further my study)
Y= you (so that I know how important relationship/friendship is)
Z= zinc (so that I know what my body needs)

Jan 6, 2010

fAiL??

KeGaGaLaN aDaLaH bAtU lOnCaTaN tP jNgN lA mElOmPaT lPaS dApT rEsUlT uH..cUkP dEgN bAlK2 bLaJaR aGaR iA bEnR2 bAn2 kItA uNtK mElOnCaT hEpI dI aKhIrNyA..

bUaT yG rEmEdIaL, kItA sMuA sAmA, aYuH cObA tO bE dA bEsT!! wE CAN bEaT nO mAtTeR wHo, eVeN dA tOpStUdEnT sKaRnG.. (jOsH sAiD : eXaM uKrIdA nI aNgGaP lG sUsH dArI oXfOrD pNyA eXaM_pAlInG sUsH dKaT sAnE=pAlInG sEnG dKaT sInI!!hahaha)

InGaT, xLuLuS xBrMaKnA kItA fAiL bCoZ kUrG2 kItA dA bErJuAnG hInGgA aBeS eXaM!!iToO aDaLaH kEjAyAaN yG lEbH..

SO...FIGHTING AJA...YA LANGSUNG AJA DEH (FIGHTING)

Taalim Pak Muchlis..

Smenjak dua menjak nie ak dok pk2, asal la seng gler cakap tp ble nk bwat susah gler!!
1st thing study!! tiap2 mlm n pagi ak berazam utk study n ble brmule klas ak xnak tdow or bgn lambt (even hamper tiap2 mlm tdow lmbat..)..tp ap yg jadik??yg jadiknyer sebalik dari smue itu!!..ak slalu pk, ak kne istiqamah or lau blom mampu at least usaha stiap kali ader can, tp akhirnyer??tdow still lambat..
ak cakap bgini coz da jadik cam habit, bakda suboh ak tdow balek!!trok3.. (skang efek tdow kat kelas cam dl2,hahaha)..lau ak xtdow balek,ak xkesah pn lau tdow lambat..n bnde palng xleh blah adelah watching korean, smalam ak layan k-muvi dari kol 1-2.30, yg tajuknya "4th period murder mystery" lakonan seung ho and sape ntah aktres die,ak xknal..xcerli heroin spatotnyer kim so eun

pasni kne lebih hati2 ngan idop sndiri..perlu brubah dan perubahan perlu ikot level2 die br efektif (ni ap yg ak blaja based on pndkatan tasauf coz lau xikot level2 die or gne shortcut, efek die xkuat) tp care nie susah compare ngan gne shortcut..namun perlu usaha dan level2nya adlh spt yg dinyatakan oleh Pak Muchlis smalam yaitu :
  1. Muhasabah (renungi dan kenali potensi diri)
  2. Muahadah (janji dgn diri sendiri utk brubah)
  3. Mujahadah (gnekan potensi diri utk brubah)
  4. Mu'atabah (wajibkan atas diri dan hukum diri jk gagal smse usaha/xistiqamah)
Dan ini semua xkan dapat diperoleh tnpe adenyer usaha tarbiyah baek yg dimulai oleh diri sndiri atau org laen (dari diri sendiri yg palng utama)..

Perubahan perlu stp hari dan ia seharusnya ke arah kebaikan!! Y?? bcoz hijrah maknawiyah aka pindah/perubahan moral itu wajib..

Dlm ta'lim Pak Muchlis dua mgu lepas ader menyatekan kewajipan hijrah trbhgi kpd dua yaitu
  • Wajib mutlaqah (tanpa syarat)
  • Wajib muqayyadah (bersyarat)
Wajib mutlaqah adalah dlm hal hijrah maknawiyah yaitu perpindahan moral dari jahat --> baik --> lebih baik..dan,perubahan2 ini merangkumi:
  1. JAHIL --> ILMU PENGETAHUAN
  2. SYIRIK --> TAUHID
  3. KEMUNAFIQAN --> ISTIQAMAH (selari ntra niat, ucapan dan tingkahlaku)
  4. MAKSIAT --> TAAT
  5. JAHILIYYAH --> ISLAM
Manakala wajib muqayyadah adlh hijrah yg biasa (dari satu tempat ke tempat yg lain krna adanya kewajipan spt kerja etc2)

kembali ke taalim smalam:
Akhir sekali, perkara yg paling mndasar dlm usaha utk melakukan perubahan adlh perlu mengikut kronologi/urutan keutamaan yaitu PANDANGAN HIDUP --> MENTAL --> PERILAKU..maksudnya, jgn harap nk ubah perilaku jk pndgn hidup kita tidak diubah dan mentaliti kita masih di takuk lama..

kesimpulannya, syukran pak Muchlis atas nasehat yg brharga utk tazkiyyatunnafs..
akhir kata, ayolah berubah (hayya 'alal falah)