Jan 20, 2010

situasi..

post sblom nie adlh salah satu contoh situasi yg ak hdpi tyme2 tgh serabut otak..!!dat y itu xpenting bcoz tu hanyelah salah satu contoh situasi dan stres..

ak terpk, ap akan org bwat kalau mnghadapi tkanan, xkrelah tkanan blajar k, putus cnte k, kehlngan insan trsyg k dll yg boleh bwat diri sndiri jadik serabut dan xleh concntrate pd sst hal yg lbey pnting dan utama..kalau ak, ak akan usaha dgn 1st dgr lagu, 2nd dgr nasyid, 3rd dgr zikir, 4th sndiri berzikir etc, 5th tdo (ikot susunan dari awal hge akhir)..

namun, itu ak sbg seorg insan brname Yusran, llki muslim, bgmn pule dgn insan laen yg laen name, agame, jantina dsbg dari ak, bgmn mrke hdpi tkanan yg datang..!!so ak nak sharing thought cket..

tkanan spt diketahui adlh care pndg kte trhadap sst perkare, kalau kte pndg dari sudut positif make xjadik tkanan tp ble kte amek ia sbg satu cbrn atau dari sudut negatif, make akan jadik tkanan..so 1st thing first, pastikan minda kte sntiase optimis bcoz dgn ini kte dpt minimalkan tkanan yg datang..

tp xsmue org same, i mean, xsemue org dpt kontrol emosi, mind dsbg scre optimal bcoz tahap JERI manusie berbeza (lau tak, takdela yg bunuh diri etc2)..pun walaubgmn walau, seorg dokter pnah cakap bhwe keyakinan tgi trhadap tuhan adlh hal yg penting bg mengatasi stres dan penyakit yg brkaitannyer..so slaen dari cuba menguasai pemikiran sndiri kte harus tahu mcmne care mndkatkan diri kpd tuhan (sbg muslim, kpd Allah)..why we must be close to the God??logiknyer, kalau kte ltak harapan bhwe tuhan itu adil dan brkuase make kte akan lbey optimis dan punya daya tahan yg lbey trhadap sst mslah yg datang..(lagipula dalam Islam, Allah itu menurut persangkaan hamba-Nya yaitu lau kte yakin Allah itu Maha Adil maka kte akan rase keadilan-Nya dan jke kte rasa Allah itu zalim, situasi manepun kte tak akan syukur malah kufur!!)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

(mula perenggan ni, ak cakap based on Islamic view, so God/Tuhan=Allah)
namun, adekah smudah itu kte akan tenang kalau ingat dan dkatkan diri kpd Tuhan yakni Allah subhanahu wa ta'ala??memg, tak dinafikan bhwe Allah menyatekan dlm al-Quran bhwe dengan mengingati-Nya, hati2 akan mnjadi tenang..tp bgmn jke kte tak dapat jugak tenangkan diri?? ingatlah,hanya org2 yg beriman dan khusyuk shje yg hatinye ble trpaut pd Allah make akan jadik tenang..jke kte masih ade secebis iman di dada, insyaAllah kte mampu tenang..

dan ingatlah, even dlm situasi apepun, cubelah tenang dan jangan gusar dan gopoh bcoz Allah ingatkan kte bhwe jgnlah kte takut dan resah krne Allah ade brsame dan Nabi pesan agar jgnlah gopoh krne gopoh itu adlh amalan syaitan..

so,mudahnyer, dlm kte layari hidup hari ini, perlu diingati bhwe jke kte tak dapat tenangkan diri dgn mengingati Allah, make seharusnya kte kembali introspeksi diri, "knape ak tidak mampu atau tidak jugak tenang walau mengingati-Nya??"..ingatlah, bgmn kekhusyukan dan ketenangan jiwa bersama Ilahi menjadikan saidina Ali KWJ tidak sedar bhwe panah di kakinye tlah dicabut (tak rase sakit pn)..

akhirul kalam,
dan ingatlah, org2 yg dicintai Allah, Allah tak akan menyia-nyiakan mrke, justru jgnlah berputus asa dari rahmat Allah dan sentiaselah berusahe mndkatkan diri pada-Nya dan cube mndapatkan cinta-Nya, hanya kepada-Nya tempat kte bertawakkal dan tmpat kte kembali..(layakkah kte impikan dunia dan isinya sdgkan cinta dan redha Allah blom kte dapatkan..??)

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Wallahu a'lam

No comments: