Jan 17, 2010

hubungan L&P pt 2

1st of all, xcerli tajuk post ni laen senanyer dan ingat sertakan skali satu sajak tp sbb ader cket prob so trpakse diubah tajuk and sajaknyer ditiadakan..
..still ingat lagi ble aku cakap kat sorg kawan nie, "ko nie, since ader awek xingat kawan an??" (nada brgurau)..but then ak sdar, xcerli kawan lbey penting baginyer dari awek..ak tau sometimes die jadik confuse..lagipn syaitan sntiase pandai maenkan peranannyer hge kte xnampak kesalahan yg kte bwat (asyik nampak salah org jerk)..
hmm,apekah yg diperoleh dari sbuah hbgn yg tidak brlandaskan iman dan taqwa?? serta tidak dihalalkan oleh syariat?? cmne itu bley jadik sbuah hbgn yg indah jk hati sntiase ingat kat si dia, bukan dibasahi ingatan terhadap-NYA..
apekah ader sbuah hbgn yg diistilahkan sbg kapel Islamik?? jk ader, bgmn konsepnyer?? adekah dgn saling mengingatkan agar jauhi maksiat dan dosa, ingatkan agar sntiase zikrullah etc2 then no dating2, ayat2 jiwang, calling2 etc2?? bgitukah?? walaupn dl kupikir ader namun tu hanyelah secare zahir, batinnyer x (zina hati), lagipn Allah melarang hal yg mndekatkan kpd zina baik mlalui lisan, hati, penglihatan, pndengaran dll..
mgkin ader yg kate, memg haram tp dose kecik jer..memg la dose dose kecik namun dose kecik jk dilakukan scre brtrusan akan jadik dose bsar jugak!!..nk ingatkan, to all, jgn sskali ingkari perintah, suruhan atau larangan Allah (eg tak solat 5 waktu tu dose besar tp lagi parah bg org yg ingkari perintah solat dgn mengatekan solat 5 waktu tu tak wajib!!) dan jgn persoalkan hukum Allah utk main2 bcoz tu dose bsar and silap2 hari bulan jatuh kafir xpasal2..!!nauzubilLahi min zalik


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


 ingatlah hai kaumku, salah satu hal yg merosakkan adlh fitnah kaum Hawa..kutahu bahayenyer justru kuharap agar Allah sntiase memelihareku dan tman2ku dari fitnah dunia dan kaum Hawa..
kusedar ini bukanlah salah kaum Hawa kerna yg menghasutnyer adlh syaitan dan nafsu..justru jalan keluarnyer adlh melalui tarbiyah dan mujahadah..dapatkanlah tarbiyah semampu kalian..dan bwat kaumku, jke mampu, berilah mrk tarbiyah kerna Hawa dijadikan dari Adam..justru yg seharusnyer dilakukan adlh mndidik mrk bukan menyalahgune utk kepuasan nafsu atau mmbiarkan mrk terumbang-ambing..
akhir kate, bwat kaumku, hati2lah dgn nafsu dan syaitan kerna antara snjate syaitan yg paling ampuh adlh wanita..ingatlah, seorg abid bisa rosak seluruh amalnyer hanyer krne seorg wanita..maka, apetah lagi kte yg tak punyer ape2..ilmu yg ader sekadar utk ibadat wajib dan ibadat pulak sekadar utk memenuhi kewajipan sbg seorg muslim..
p/s: tulisan ini adlh sambungan (dlm aspek hubungan L&P) dari yg dulu dan ditulis berdasarkan pengalaman, pemerhatian dan penelitian terhadap diri sendiri serta persekitaran..jk ader salah silap sila btolkan..walLahu a'lam



No comments: