Feb 21, 2010

akhirnyer..

bismilLahirRahmanirRahim..kumulai tulisan ini dgn ucapan syukur dan puji pada Allah Tuhanku atas nikmat iman, sehat dan segalanya, alhamdulilLah..

pagi tadi cam bese ak dikejutkan org utk bgn pagi namun ak tak pasti baru dikejutkan atau dah dikejutkan lbey awal namun tak sedar k cmne..ak da tdo kat ghurfatuljulus dgn hrpn ssp shje akan kjut ak!!namun mgkn diaorg da kjut tp ak tak sedar!!

post kali ni ak nk share sth yg bg ak amat penting..today ak amek inisiatif utk cari tau knape ak bisa trlpas subuh walau da mcm2 ak da bwat..yg mendorong ak utk pk dgn lbey dlm adalah buku ini. Dlm buku uh, pengarangnya mempersoalkan satu hal yaitu jke benar kte yakin bhwe balasan bg kepatuhan bukanlah kehinaan (dll), so pasti ader sth yg salah dalam pengakuan kte sbg muslim jke tak brjaye dpt ap yg seharusnya sorg muslim dpt..

setelah kupikir2, ak dpt satu kesimpulan mudah yaitu, "tawakkal"..knape ak cakap tawakkal?? bcoz ak sedar ak da bwat mcm2 utk bgn awal subuh namun ak kurang penyerahan dan pengharapan pd Allah which means syirik!!-tnpe disedari ak sbnarnye tlah melakukan syirik!!astaghfirulLah-halus benar tpu daye iblis..ak tau ak da bwat byk xprimen trhadap diri sndiri namun kali ni ak xniat utk bwat xperimen pn namun scre xsngaje ak trpk..y??ble kupikir2, ak pasti bhwe hal ini brkaitan tawakkal yg tak cukop kuat..


ak ingat2 balek, ap yg ak bwat b4 tdo hge ak boleh bgn awal..smuenye same bahkan lbey lagi xcept for tawakkal..ak da tdo dgn berwudhu', brdoa, miring ke kanan dll trlbey dahulu, bezanya cme adlh tawakkal..ak sedar,stp kali ak trlpas subuh, ader dua punca utama yaitu :
  • tidak bulat2 berserah dan berharap kepada Allah stlh berusaha
  • meremehkan bantuan dan petunjuk Ilahi
both of 'em amat mmpengaruhi!!..tringat satu tazkirah based on kitab faridah (faridatul faraid) mngenai mu'tazilah, jabariah dan ASWJ, apekah yg mmbezakan mrke??yaitu pegangan mrke pd ketentuan Allah dan usaha manusia..Jabariah mengatekan usaha adelah segalanya tanpa ada pengaruh Ilahi, mksdnya smue hal adalah atas usaha manusia semata2 dan Allah tak interfere-ini jelas bertentangan dgn sifat iradat Allah-, mu'tazilah pula mengatakan usaha manusia tiada memberi bekas, hanya ada ketentuan Allah. kre tak perlu usaha pn xperla bcoz sgalanyer dah ditentukan..ASWJ pula brade di tngah2 yaitu usaha dan tawakkal both perlu.-based on hadis mengenai kisah sorg sahabat dgn unta-.jke dilihat scre skali imbas, ak nie da mcm jabariah jadiknyer!! so perlu kmbali ke manhaj ASWJ..

meremhkan petunjuk dan bantuan Ilahi pulak dlm hal jke da sdar tp tanak bgn!!skali due ok lagi, lau da kali ke-3 or 4, malaikat da tanak kejut dah..ingat ustaz ak tyme kat SASER pnah cakap, stp kali kte tawakkal kpd Allah, trmasoklah waktu tdo, Allah akan sdiekan malaikat khusus utk ingatkan kte..contoh mcm nk bgn pagi, kte set nk bgn kol 4.30 then tawakkal pd Allah, maka jam 4.30 malaikat tu akan kejut kte..namun jke stp kali die kjut kte bwat tak endah-tdo balek- maka lelame die akan mengadu pd Tuhan dan Tuhan pn stop dari hntr malaikat utk kjut kte, so jadiklah tawakkal kte kini tawakkal yg sia2 unless kte tawbat etc2..

No comments: