Feb 6, 2010

imbas kembali..

tetbe tringat zaman kecik2 dulu..mase kecik2 dl, ak tak pikir utk org len pn, juz pk utk diri sndiri jer..ak slalu rosakkan mainan adik ak scre tak sngaje, mmbwatkan ak pnyer adik marah gler kat ak..ak jugak slalu ponteng solat, puasa dll smpaila darjah 4(tak solat=rotan)..tyme2 kecik dl, b4 abg ak yg paling dkat margin umo ngan ak masok asrama, ktaorg n akak2 ak yg blom masok asrama slalu maen brsame,adik ak kekadang jer coz die slalu folo parents ak keje..balek jer skul,msti ader xtvt sama ader maen boling gne botol dan bola, basket gne bakul, cabaran mcm "di mana Joe Jambul" gne sgle bnde yg bole digunekan dll..selalu ak ngan abg ak yg menang, akak ak pulak mesti cakap, "tak aci, oghe llaki lawe ogh ppue,msti la llaki mene", tp abg ak slalu cakap, "la, aci doh ni, paling bsar nge paling kecik, tngah nge tngah" ak tak paham pn ap abg ak cakap tp mgkn tahun lahir dan umo yg die mksdkan :(ak(90-mase tu 5-7taun),akak1(88),akak2(87),abg(85))..kan 85+90=88+87..!!
besides, pnah gak ak trlanggar basikal yg ditunggangi sorg dak pompuan dan dak pompuan tu adelah org yg slalu ak n akak ak fire ngan abg ak,haha..abg ak cakap, die malu gler ngan budak pompuan uh disebabkan ak,haha..kasihan!!(sape suh die cakap cross jalan ble takde kete n moto, cakapla ble takde kndraan or kete,moto n basikal dll..=p
mase kcik,ak memg jenis nakal,dat y slalu kne rotan ngan ayah ak..ak kuar umah dan balek tak kurang dari jam 6.30p.m since ak 6taun..mase 6taun n darjah 1,ak folo abg ak, tp pas die masok asrama, ak kuar ngan kengkawan ak la pulak..ak stop jap habit uh mase darjah 4 tp smbung mase drjah 5&6..masok asrama da kurg gaul ngan kawan2 sekampung atau kg sblah..
ader byk kesah mase kecik2 dl, tp prubahan ak ke arah lbey baek brmle since drjah 4(10taun) dan turning point mase ak masok skul agama (f1)..since ak drjah 4, mcm2 ak kne bwat sbg sorg muslim, walau awal2 sbb trpakse tp alah bisa tegal biase, btol tak??smpai pnah skali ak ngan adik ak nanges sbb tak smpat solat jemaah brsame ngan fam yg laen, ak mase tu da pk tanak solat slagi takder yg jadik imam dan brtrusan salahkan diaorg sbb tak tgu ak n adik ak slsai mandi..ak mase tu tak brani nk jadik imam dpan abg ak..!!tp stlah dipujuk, ktaorg solat jugak (ak da lpe ktaorg solat jemaah k sndiri2)..tp skrg, lau tak jemaah, ak tak nanges pn (byk noda dlm hati=>keras hati)..
dat all for today..

p/s: here is the link to my another blog: MY

No comments: