Feb 19, 2010

inilah hariku..

first and foremost, kne istighfar bebyk..well,ak skali lagi, krne tatau cmne nk mmberi alasan dan cmne nk mnolak, ak mngikut dgn relanya-nk knal org tgk ngan sape die brkawan!!-..(adekah ini sebuah alasan??)
pas abes xm biomol, plan utk surprisekan Jeya brmle..ak,Selly n Frandy eskot Jeya ke buffet CL,dok lepak sane smbil mkn demi utk tgu yg laen datang bawak hadiah utk Jeya..namun agak ganjil rasenyer tnpe sorg lg ahli yaitu Ari..namun smuenyer brjln lancar..namun agak kurg baek..y??bcoz ak ingat kuar,hang out dan makan2 shje,then pas asar balek, xsngke lak akan diajak ber"parti" karaoke!!..diaorg xpakse pn ak join, siap cakap "mau pulang dl gak apa2", tp ak rase tak sedap ati lak utk xjoin coz ni adelah mebi last ktaorg segrup same2:ak, Selly, Jeya da "befday boy", Irvan, Frandy, Wirna, Winda, Nita, Yopi dan Andre kuar sesame (mase ni diri masih dikuasai nafsu dan syaitan, iman dan akal kalah),well xcerli memg sikap ak mcm ni,linean ngan non-muslim compare ngan muslim(coz ak pk yg muslim memahami sebab2nya)-xsedar matlamat tak halalkan care!!-..even ak cbe bg alasan pd diri sndiri utk xjoin  namun akhirnyer ak join, y??sbb ak pk,nyanyi n karaoke hanye dose kecik dan kat bilik pn ak nyanyi dan dgr org nyanyi gak..pd mase ni xbyk akal ak dpt pk, mebi sbb trlalu kenyang kot.?? (pndai kan iblis n setan??kasi kenyang dl!!)..so ak lggr prinsip sndiri utk xpegi tmpat karaoke lagi pas 1st dl!!-amat bodoh jke anda melanggar prinsip anda-

papehal pn, thanx to selly coz ingatkan ak utk solat maghrib..pas solat maghrib,ak trpk utk bg alasan agar dpt elak dari brkaraoke namun skali lagi ak tewas,so mlelah melagho dgn karaoke..at first ak tanak nyanyi or join pn, pk juz nk dok tpi2 n biarkan diaorg berhepi ending for diz sem namun pas diajak(skali lagi, hanye diajak dan bukan dipakse!!) dan krne lemah iman di dada(kalah lagi-(..),ak pon skali lagi memecahkan prinsip sndiri yaitu no karaoke kt tmpat karaoke(slen yg nie,ak ader bbrp prinsip laen lagi..)
 abes karaoke lbey kuang jam 8.30,ktaorg smue beransur pulang..odw pulang ak asyik trpk bout wat i had done!!.mgkn sbb da brlaku so setan pn xkaco or die sndiri yg gtau ak ap salah yg ak da bwat, ak xpasti..tp ape yg ak tau, ak nk share ap yg ak pk:
  • dalam al-Qur'an ade ayat "Bertolong-tolonglah dalam hal kebaikan dan taqwa, dan jgnlah kamu berbantu-bantu dalam melakukan dosa dan ingkar"..amat jelas, kan??ak da jelas2 brgrak menyalahi ayat ini ble ak turut bayar uang karaoke!!
  • 2nd, Allah nyatekan dgn jelas dlm al-Qur'an "Wahai org2 yg beriman, mengapakah kamu mengatakan hal yg kamu tidak lakukan? Besarlah kesalahan (kemurkaan) di sisi Allah sekiranya kamu mengatakan apa yg tidak kamu lakukan!!..ini lbey jelas, ak sndiri byk tulis dan habaq kat org mengenai Islam namun hidup ak sndiri tidak berprinsip Islam!!astaghfirulLah
  • maksiat anggota, sebuah hadis yg ak dapat dari riyadhus-solihin(no 1630), bunyinyer Dari Abu Hurairah R.A bahawasanya Nabi S.A.W bersabda, "Telah ditulis atas anak Adam bagiannya dari zina, ia pasti mendapatkannya, tidak mungkin bisa lolos, kedua mata zinanya adalah memandang, kedua telinga zinanya adalah mendengar, lisan zinanya adalah berbicara, tangan zinanya adalah mengambil dengan paksa, kaki zinanya adalah engan melangkah, sedangkan hati menginginkan dan mengharapkan, dan kemaluan membenarkan hal tersebut atau mendustakannya" ([HR Muslim dan ini adalah lafaz Muslim sedangkan lafaz Bukhari adalah ringkas]..amat jelas akan maksiat yg telah ak bwat!!
  • Juga ayat al-Qur'an, "Sesungguhnya org2 yg membazir itu adalah saudara syaitan"..amat jelas satu pembaziran yaitu abeskan duit utk karaoke dan berlebihan dalam makan
  • Hukama' dan ulama' mengatekan, "Jauhilah yg haram, dan janganlah berlebih-lebihan dalam yg halal"..nyate2 ak amat berlebihan dlm yg halal, xcaye??sume mkn byk gler tadi!!
  • Allah juge ingatkan bout iblis, "Janganlah kamu mengikuti jejak langkah iblis" dan "Sesungguhnya mrka (iblis) adalah musuh yg nyata bagi kamu"..well amat jelas iblis hepi ble ak kuar, hangout ngan wanita yg ajnabi!!astaghfirullah..itu blom kre maksiat anggota lagi-gmoklah setan2 uh hari nie!!dan makin nipis dan kuruslah iman yg memg dah nipis nie..!!
  • Juge Allah ingatkan bout keje iblis, "Iblis membuat indah apa2 yg dihadapan kamu" yaitu sgle maksiat dan hal yg blom dan sedg dilalui, iblis dgn segale tipu dayenye akan cuba bwat kte ikot die..
     dan, ak yakin byk lagi ayat, hadis dll yg bley deny perbuatanku namun krne diri ini yg biarkan nafsu datang dl so??tanggunglah sndiri dosanyer!!
    Namun alhamdulilLah, even ak njoy dn byk lggr hukum dan perintah-Nya, namun Dia masih memberi kesempatan pdku utk hampir pada-Nya yaitu dgn mengizinkan ak utk mnjadi salah sorg jemaah dalam menyembah-Nya,alhamdulilLah asar,maghrib dan isya' ak dapat tunaikan scre berjemaah..hal yg bwat ak smcm bngge dgn pekerja di CL ini adelah, ketaatan mrke trhadap agama bcoz mase ak ikot solat jemaah uh, most of d jemaah adelah pkrje kat CL dan imam adelah salah sorg dari mrke, imam maghrib adelah sorg chef namun imam isya' ak xpasti bcoz ak xsure pakaian uh krje ap..Tapi perlu ingat sth yaitu : "Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah"..justru kembalilah pada-Nya saat kamu sadar krne Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang
     akhir kate, njoy, hangout,makan2 memg best namun kne ingat kte ni sape!! hamba-Nya yg mane "permulaan agama itu adalah mengenal Allah. Utk kenal Allah perlu kenal diri sndiri dulu. Setelah knal Allah maka binasalah diri" krne kte tau bhwe kte xder hak nk bwat seske ati melaenkan ikot suruhan dan perintah-Nya!!

    Wallahu a'lam..jke ader salah silap tgolah saye dan pastikan ade sumber..(penting utk lemahkan ego-part yg dikawal syaitan laknatullah-)
    Ya Allah, hari ini, Jumaat 19Feb2010 ak amat byk melakukan kemungkaran yg jelas lagi nyate, ampunilah dosaku yg kini dan yg lalu serta ampunilah kedua ibubapaku dan kasihanilah mrke sbgmn mrke tlah mengsihani dan menjagaku sejak daku kecil dahulu, amin

    3 comments:

    Avian Terkecewa said...

    Orang Ajak Karok Takleyh Eyh..... Jom Makan KLV Senin Nih~~~~ Kikiki
    Bahaye Nye Yus, Ko Karok Lagu Per???

    budak gemuk said...

    nak tau.. ape prinsip lain tu??

    'abduH said...

    @Adib:nk tau??ha,tnye Selly..nway,Selly's voice is really2!!ha tnye la Jeya..KLV??on jer,hehe as long as...

    @BG:tu rhsie dan xprlu tau senanyer,eheh..tp lau nk tau tu kne personally coz xleh didedahkan pd public(tp atas ak r nk gtau k x!!),hehe..