Mar 27, 2010

Yogya-end-

bismilLahirRahmanirRahim

hope ni adelah last part aku cakap bout wisata ke jogja utk trip ini..xcerli,ade je cter pjg lebar kat draft tp malas nk post coz malas nk sambung menulis kelak bout wisata itu..

hari ke-3 (20/3/10)

Lihat lahar gunung merapi (bunker, lahar, lembah, souvenir)
rating - interna : **** ; eksterna : **

Candi Prambanan (candi, museum candi)
rating - interna : *** ; eksterna : ***

Plaosan restaurant (tempat makan)
rating - interna : ** ; eksterna : **

Malioboro siang hari (kedai2 brgn Jogja etc=>shopping)
rating - interna : *** ; eksterna : ***

kesimpulan dari wisata kali ini..
1) setiap ciptaan Allah itu ade hikmah..setiap kali memandang keindahan ciptaan Ilahi ingatlah kepada-Nya, yang menciptakan keindahan yang tidak tertanding dan tak terbantahkan maka sucikanlah Dia (tasbih) setiap melihat keindahan ciptaan-Nya itu dan pujilah Dia yang telah berikan kekuatan dan akal untuk manusia mencantikkan lagi bumi ini (binaan dll)..(lihat makhluq ingat Khaliq)

2) juga pabila melihat keruntuhan sesuatu pemerintahan ambillah pengajaran daripadanya

3) besides, ingatlah, agama yang diterima di sisi Allah hanyalah Islam..sungguhpun para pendeta dan sami beramal sebanyak mana pun, tiada nilai amalan mereka di sisi Allah selagi mereka tidak mentauhidkan Allah dan mengikut syariat Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad sallalLahu 'alaihi wa sallam..
*p/s sedikit renungan : adekah amalan kte diterima Allah? sah itu mudah tapi maqbul itu??

4) rendah diri dilarang tapi rendah hati (tawadhu') itu baik lagi terpuji, maka seharusnya kte tawadhu' dan tidak sombong kerana Allah benci orang2 yg sombong (kibr)..apekah tande kibr dan tawadhu'?

5) akhir sekali, kerjasama itu penting!!

No comments: