May 12, 2010

sekadar menulis

bismilLahirRahmanirRahim

setelah 2 hari aku tak on9, hari ni kembali on9,usha2 blogs orang..nak tulis apa dlm blog pun aku blurr, ada banyak benda mahu dikongsi tapi masa tak kena tapi still perlu diketengahkan isu yang bermain di minda

aku tahu aku bukanlah dalam posisi yang layak untuk mengatakannya namun makin dipendam pun tidak elok, so aku cakap jugaklah dalam blog tersayang ini

first and foremost, hari ibu, well admit that aku bukan jenis yang rajin call my m0m and since aku jejak kaki di bumi jakarta yang indah ini, baru beberapa kali aku call ma aku tapi once aku call maka agak sendirilah durasinya (sejam ++ or mudahnya sampai kakak aku cakap, "cukup2lah tu")..tapi wanita yang paling kusayangi dan paling kuharapkan dapat bertemu kembali di akhirat kelak tidak lain adalah ma aku sendiri, there's no other woman that is better than a mom, who give birth to us, feed us, teach us so many things and care for us the most etc2..aku tahu aku bukanlah anak yang baik, always go against her, such lazy person, kalau di dapur hanya tolong habiskan makanan, di kamar hanya tahu selerakkan katil and so many morelah..--donno what to say daa, because kasih sayang dan pengorbanan seorang ibu tidaklah akan dapat terbalas sampai ka(p/f)an pun!!--

secondly, aku nak rangkumkan semua apa yang aku plan nak cakap sebelum ini..hal ini berkaitan dengan diri manusiawi yang lemah ini sebagai ingatan bersama..setelah lama berfikir, aku teringat kepada satu hadis mengenai hati dan anggota lain, pasti ramai tahu mengenai hadis, "dalam jasad anak Adam ada seketul daging..", sebuah hadis yang famous dan diketahui majoriti umat Islam (or maybe semua kot..), namun aplikasinya tidaklah semudah mengingat hadis tersebut dan aku sendiri masih mencari bagaimana untuk mencapai dan mendapatkan "qalbun salim" atau hati yang sejahtera, yang bebas dari penyakit dan hati yang mana kerananya maka baiklah seluruh anggota lainnya..ingatlah, orang yang hatinya bersih pasti zahirnya bersih namun jika batinnya kotor maka bagaimana mungkin zahirnya bersih?? mungkin zahirnya kelihatan baik namun jika batinnya berpenyakit maka lama kelamaan penyakit itu akan menjalar dan berjangkit ke bagian zahir--hairan, bagaimana orang boleh kata, "si A ini nampak sahaja macam ni tapi hatinya mulia, bersih etc2" padahal taqwa adalah pada hati dan manifestanyinya melalui perbuatan zahir--

last sekali mengenai pinjaman..ingatlah, diri kita ini pinjaman sahaja dan kelak akan dipertanyakan bagaimana kita menjaganya, menggunakannya dan untuk apa kita menggunakannya..anggota tubuh, kekuatan dan segala indera dll yang ada pada kita bukanlah hak milik mutlak kita,  justru bagaimana kita berani membelakangkan pemilik asalnya dalam menentukan penggunaannya?? setiap barang pinjaman pasti ada syarat pinjamannya, dan pinjaman Allah azza wa jalla kepada kita, apakah syarat2nya? dan apakah hukumannya jika melanggar syarat2 tersebut? --mungkin ada yang pernah terfikir, bagaimanalah jika satu saat Allah azza wa jalla tiba2 menarik balik salah satu nikmat-Nya kepada kita??--

--maybe boys 09 rumah strawberry tahu kenapa aku tulis post ini tapi hopefully tak tersebarlah motif post ini, bak kata Puan Siti "Biarlah Rahsia"--

p/s: 1)post ini adalah ingatan buat diri penulis yang seolah tak sayang ma sendiri
      2)juga mengingatkan diri penulis untuk lebih berhati-hati memelihara hati dan anggota lainnya terutamanya lidah dan mata..-lidah aku ni jenis lebih laju dari roket so kalau ada aku tercakap something yang tak patut or tak perlu etc2 tolonglah ingatkan dan ketuk sikit bagi dia ingat balik siapakah pemiliknya-

2 comments:

Anonymous said...

salam...
haha, pe motif kau, aku pn xtau...ish3... so, ni keje kau time aku men dota..xpe2, at least lbh baek dr dota memanjang... neway, aku rase mak kau pn phm klau xcall, busy kot.. bley je nk call, tp kene pikir la gk ongkos die... ni dgn duet mara yg nk kene cut, ish3... k2, da panjang aku komen, cm blog aku lak..haha...

ibnyusoff said...

anon, bese ngaku diri sape,hehe
..
blog aku yg pnyer, tp ruang komen komentator yg pnyer..ko nk komen sebakul pn bole,haha..

haha,ingatkan ader sorg lg attack aku sbb jarang contact mak,time kaseh atas pemahaman tersebut,hehe..