Nov 18, 2010

nikmat raya

bismilLahirRahmanirRahim

kita dikurnia pelbagai nikmat..
saat aku tengok orang berebut-rebut ambil daging aku terfikir, alangkah banyaknya nikmat dalam hidup aku yang ramai lagi orang lain tak dapat kecapi..tapi kita tak sedar, malah kita lalai dan kufur

dan nikmat itu turut melimpah dalam bentuk ramainya keluarga. Sebelum raya haji telah bertambah lagi anak buah baru, dan keduanya laki2. Seorang bernama Aqif Ikhwan dan seorang lagi Naqib Akhyar. Tapi paling utama, nikmatain terpenting iaitu iman dan Islam, moga tetap terpelihara sampai bila2..

suasana raya qurban ini sungguh bermakna bagi aku walau tak dapat bersama famili tapi alhamdulilLah, penglibatan dalam pengurusan pembagian daging qurban membuka mata aku mengenai kepayahan hidup orang lain.

maka, syukurilah segala nikmat dan kurniaan-Nya dan janganlah kita termasuk golongan yang sombong lagi lalai terhadap perintah dan larangan-Nya (ingatan buat diri sendiri dan kita semua..)

dan jadilah kita pandai berpada-pada, sebab nanti cabaran akan kita lalui, saat kehidupan klinikal, yang bak kata senior adalah kehidupan orang serba salah-koas. Life koas (klinikal) bagi aku sure2 akan jadik something mencabar mental dan fizikal. Moga life time koas kelak, insyaAllah dimudahkan-Nya. Hanya kepada Allah azza wa jalla  kita bertawakkal.

moga raya tahun ini akan lebih mendekatkan kita pada-Nya
dan moga puasa sunat Arafah (bagi yang berpuasa), diterima Allah azza wa jalla
serta moga haji (bagi yang menunaikan ibadah rukun Islam kelima itu), mendapatkan haji mabrur.
--hehe,kne mntak maaf kat ma aku ni, beliau suh aku daftar haji balik cuti ai tu tapi tak daftar, ntah bila la gamaknya baru boleh daftar dgn TH..??--

aksi2 mereka
 di pagi raya lepas solat 'eid

 taklimat khusus sebelum ibadah qurban (masjid nurul hikmah)

 haiwan qurban (3 ekor sapi dan 29 ekor kambing-masjid nurul Hikmah)..
dari-Mu dan untuk-Mu ya Allah, nilaiannya bukan pada haiwan tapi pada taqwa dan ikhlas..

 salah satu tugas panitia di masjid nurul Hikmah-urus pembagian daging qurban

 aktiviti melapah..

sungguh ceria di pagi raya (sebelum pembagian daging korban)

 semua panitia sedang menunggu habuan masing2 (makan siang) dan bagian daging

 my housemates potong tembikai/semangka untuk riang ria 'idul adha..potong jgn tak potong!!

 bagian pemotongan dan penimbangan daging untuk distribusi kepada fuqara'..timbang dan isi lagi!!

 siapkan air sirap selasih untuk riang ria 'idul adha

 bermulanya majlis..

 antara hadirin-saking ramainya sampai tak muat masjid nurul Hikmah/masjid anak Malaysia(bak kata sorg senior)

 hadirin Q untuk ambil makanan -nasi ayam

makan jangan tak makan..!!-emi,jgn marah aku pulak,hehe-

perkongsian dengan senior koas..

banyak lagi nak taruk gambar, tapi tak penting so tak jadik upload..kehadiran majlis riang ria amat baik, ramai gila orang di masjid..cuma harap jika ada aktiviti dilaksanakan di masjid, hope semua dapat jaga adab2 di masjid..tempat yang tak sewajarnya diisi dengan hal2 lagha seperti gelak ketawa berlebihan (aku turut gelak besar!!adoi), borak hal sia2 dll..

dan tahniah juga kepada semua yang dapat habuan malam tadi, baik lucky draw maupun augerah cemerlang..tahniah buat saudara Abdul Rauf bin Zakaria..

akhir sekali, terima kasih atas kerjasama dalam menjayakan riang ria ini yang dimulakan oleh bro Akmal('05) dan dijayakan oleh kita semua, para pelajar UKRIDA anak Malaysia dari batch 2005-2010
...dan alhamdulilLah, syukur kerana semuanya berjalan lancar

3 comments:

fasren said...

tembikai raof potong tak manis !!

'abduH said...

haha..tembikai pn boleh merajuk ngan rauf??!!haha

Anonymous said...

salam...
haha, kau klau xtlg, xyh la jeles.. aku nmpk kau gk yg mkn plg bnyk...

-DC-