Dec 30, 2010

cuti krismas ini

bismilLahirRahmanirRahim

alhamdulilLah, semua program sepanjang cuti dijalani dengan selamat, dan selesai dengan selamat..dan banyak dapat input dan pengajaran dari semua program2 itu, eg: kenapa dan bagaimana untuk: jangan sombong dan ego, ikhlaskan hati, disiplin dengan waktu, motivate diri sendiri, cara berdakwah dll..
apa jer program2 itu?

23-27: Himpunan Akbar Mahasiswa Kita (HAMKA) - under IKRAM
*ini sesi 1, yang turut disertai mahasiswa2 (ikhwah dan akhawat) dari Surabaya (UNAIR, dan IAIN), UKRIDA, dan Trisakti; sesi 2 bermula 27-30 (disertai beberapa mahasiswa IAIN, mahasiswa Trisakti, dan beberapa mahasiswa dari Aussie dan NZ yang sedang cuti summer)
kalau diikutkan, banyak betul perkongsian, teman baru dan input yang diperoleh dan tak mungkin rasanya untuk ungkap dan tulis semua dalam blog ini..tapi intinya, kita hendaklah menjadi
muslim yang mukmin dan menjadikan Islam sebagai ad-din, cara hidup, al-Qur'an sebagai panduan utama dan pembimbing, Muhammad RasululLah sebagai teladan terbaik, bersatu dalam kebenaran dan daulah Islamiyyah sebagai impian, dakwah, tarbiyyah, takwin, memahami syahadah, memahami dakwah, dan mencintai ilmu..
antara ayat2 al-Qur'an yang dijadikan dalil semasa ceramah (5:54, 7:172, 61:10-12, 9:105, 9:111, 49:15, 9:112 {slot 1} ; 1:2, 13:6, 6:12, 30:30, 7:172, 41:53-54, 16:78, 32:12, 2:260 dll [berkaitan mata,hati,penglihatan] {slot2} ; 13:14, 9:42, 3:110, 49:15 {slot 3}17:15, 66:6 {slot 4}) dan hadis2 nabawi yang aku tak sempat tulis terjemahan matannya..

23: Ta'ruf(tengahari) dan slot 1(Tahqiq Syahadatain)
24: Slot 2(Ma'rifatulLah), games(angin, mayat) dan 3(DakTarTak)
25: Slot 4(Tarbiyyah Zatiyah), games(air) dan 5(Kesimpulan dan solusi)
26: Trekking dan makan2 (+tengok bola!!)
27: Perpisahan dan selesai

kitaorang dibagi kepada 4 team untuk LDK, games air, makan dalam talam yaitu Uhud, Badar, Hunain dan Khandaq..aku dalam team Khandaq yang diketuai Akh Dani
ahli2 HAMKA: IAIN - Uthman, Akmal, Mat Nor, Dani, Epi, Naufal, Fahmi, Kautsar, I'ie, Rafiq
UGM - Azzam; UNAIR - Fahmi; Trisakti - Izzul, Mad Min, Jai, Hamdi; UKRIDA - Farid '09, Azren '09, aku, Rauf, Kapt, Fahmi '10, Afiq '10, Lokman '10, Azuan '10, Pi'ie, kedua Zul '10, Anip; UNSW (Aussie) - Riduan, Faisal, Azlan ; Taqi (baru abes SPM)..students NZ aku tak sempat jumpa dan kenal..
para murabbi: sesi 1 - Us Wan Hassan, Us Taha ; sesi 2 - Us Salam, Us Hajar dan Us Hanafi (aku join sesi 1 jerr)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
27: Rafting dari jam 11pg-3ptg
aku jatuh akhirnya,adoi..(sori lerr rauf, terpaksa tarik kau,haha)
member2 rafting dan hiking: '08 - Fahmi Ustad, Syafiz, Jawa, Lokman, Mat Peh; '09 - Kapt, Rauf, Fazren, Naim, Hazim, aku; '10 - Anip, Zaki, Kumar
-------------------------------------------------------------------------------------------------
28-29: Hiking (naek dan turun) Gunung Gede (puncak=29++ mdpl)
28: naik - mula 9.30, sampai di camp site di Kandang Badak kira2 jam 2.50 pm. suhu minimum 10 celcius, tapi sebab ada angin kuat dan sejuk, aku rasa maybe suhu rata2 7 degree dan di puncak suhunya -ve, kata guider dan ada terbentuk ais for sure tapi kitaorg tak naek.
Singgah di beberapa tempat termasuk Telaga Biru (alga bloom-eutrophic), Air Terjun (3in1-Cidendeng, Cibeureum, Cikundul), Air Panas
29: jam 7.30 kami mula turun, dan sampai di bawah jam 11.15 (ni aku, orang lain lebih awal). Jauh betul beza masa naik dan turun..
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Thanx to seniors trisakti untuk program HAMKA, banyak manfaat diperoleh walau kamera aku jatuh air dan rosak gara2 trekking..

Thanx to Kapt atas plan rafting dan hiking, kalau boleh, buat lagi..and, insyaAllah tawan puncak Gede kelak..(Puncak Pangrango macam tak mungkin jerr - risiko tinggi sangat dan tak sebest G. Gede)
insyaAllah, kalau ada peluang boleh join lagi..

p/s: aku tak balik sebab HAMKA dan rafting dan hiking, and my ma said, "duit untuk HAMKA, bayar rafting, beli barang hiking tu lebih kurang jerr dengan harga tiket balik.." ..
bukan takmau balik jumpa ma, tapi sebab peluang jarang2 dapat, rasa rugi pulak kalau tak ambil peluang..

p/s/s: aku malas nak tulis banyak2 dan malas juga letak gambar as my camera broken so aku terpaksa menumpang ambil gambar dari camera2 orang lain (nanti2lah..or mungkin tak upload sebab orang lain mesti dah upload masuk fb..so lihatlah di fb)

sekian (menulis dengan penuh kemalasan)
walLahu a'lam

6 comments:

Ibnu Remli AbdulRahman Saad said...

Salam akhi yusran.. dekat indonesia ada jamaah IKRAM juga ka?.. sepertimana yg nta tulis dlm post blog nta?

'abduH said...

wassalam syeikh..oh,wakil IKRAM Msia turun padang mai indonesia..besides,ana n bbrpe kawan memg ikut usrah yg bawah IKRAM,senior jadik naqib..kat cni ader PKS..

Ibnu Remli AbdulRahman Saad said...

Alhamdulillah.. ana pun sama.. nta xder FB kan?.. Kalu ada ana nak add dlm grup Ikhwah Machang..

'abduH said...

xder,afwan..ikhwah machang?tu grup usrah nta ble balik qlate or camne?

Ibnu Remli AbdulRahman Saad said...

x.. itu gabungan mahasiswa machang-t.merah yg bernaung dibawak IKRAM..
dekat USM pun kita ada wadah KARISMA yg bernaung dibawah JIM,.. salah satu sayap yg bernanung dibawah IKRAM.. wallahua'lam

'abduH said...

alhamdulilLah..hope Allah tetapkan hati moga thabat atas jalan dakwah dan tarbiyah, insyaAllah, sbb byk lagi kelemahan diri yang nk kne perbetul..jzkk