Dec 14, 2010

misteri..

bismilLahirRahmanirRahim
pagi tadi before pergi kelas, tertarik nak baca artikel "bahaya anti mazhab" yang dah lama tersimpan tapi tak baca2. So akhirnya aku baca..
at first aku ingat isi dia mengenai apa efek tidak bermazhab sahaja, tapi rupanya isinya bukan sekadar itu, bahkan menyangkut juga apa definisi bermazhab dan bagaimana bermazhab yang sebenarnya, serta bagaimana menyikapi masalah perbezaan mazhab..

bagaimana pengiraan2 maths dan pengenalan formula2 yang pelbagai bermula??entahlah..
apakah itu menghairankan untuk dipersoalkan?? apakah pelik bila kita persoalkan kenapa genap+genap=ganjil dan ganjil+ganjil juga = genap tapi gabung keduanya jadi ganjil, kenapa (-)(-) jadi (+)??hmm



tapi lebih menghairankan bila hal2 furu' dijadikan punca mengatakan orang lain salah, walhal itu pada dulunya tidak dipermasalahkan sebesar sekarang. Apa itu? itulah masalah khilaf..Kita sering menghadapi masalah2 khilaf dalam kehidupan seharian dan masalah perbezaan mazhab. Lantas bagaimana kita menyikapi hal ini?
Kalau nak tahu bagaimana, sila baca artikel oleh pihak JAKIM : Bahaya Anti Mazhab
-kalau dah malas sangat nak baca pun, silalah baca dari halaman 7 sampai habis, kalau malas jugak, itu terserahlah-
tapi aku amat tersentuh dengan kisah Hassan al-Banna dalam majlis tersebut,
nak tahu kisahnya? silalah baca artikel itu..

opps,aku bukanlah takmau cakap or share apa yang aku dapat dari apa yang aku baca di situ, tapi biarlah diri sendiri yang menyikapi dan menelaah bahan tersebut..

salah silap saya sila betulkan
walLahu a'lam

2 comments:

Anonymous said...

salam...
aku da sampai page 7, tapi ngntok kot!hahaha...

-DC-

'abduH said...

wassalam..
haha,kau memg,mne2 pn ngantok!!(reflek2,hehe)
papehal pn,cket laei tu,skali bce trus habes,hehe..