Jan 24, 2010

nasik tambah..!!

BismilLahirRahmanirRahim..
AlhamdulilLah, pujian bg Allah yg jadikan umat Islam sbg umat pilihan dan umat prtghn (al-Baqarah:143)
just nk tambah dari aper yg abg Wan sampaikan tadi(seminar SSN)..(bab2 khilafiah tak disentuh utk elak kkliruan)

(1)bout kdudukan tgn smse brdiri tgak, make sebaeknyer pileh yg paling mmbwatkan kte tenang dan hadir hati mase solat, ader org paling tenang dan hadir hati ble tgn diltak di dada dan ader yg kat pusat dll, maka pilih yg trbaek yg lbey menyampaikan kte kpd rase lazat ibadah..

(2)then, dari segi pndgn mate, menurut imam Syafie, makruh menutup mata walau utk khusyuk dan harus atau sunat melihat ke tmpat sujud, namun menurut Hujjatul Islam al-Ghazali, tidak makruh ttpi harus menutup mata kalau itu lbey mnghadirkan hati dlm solat (maksudnyer kurg lalai brbanding bukak mate..)

(3)mengenai pakain, seeloknyer pakaian plain, utk elak diri sndiri dan org laen trganggu dgn pakaian kte..lihat hari nie pakaian mcm2,kain pelikat mcm2, kain solat wanita pn mcm2, siap bnge2 dan gmbr2, xcerli tu xseswai utk solal bcoz jke trlihat oleh diri sndiri or org laen waktu solat, da mnganggu kekhusyukan atau hadirnya hati dlm solat..ader hadis bout pakaian solat nie tp ak lpe (fasal Nabi mintak agar dijahit baju laen yg plain bg mnggantikan yg ader corak walau cket coz itu mnganggu Nabi waktu solat)

(4)keempat pulak mengenai kdudukan tgn yaitu tgn kanan atas tgn kiri, jari2 tgn kanan "memegang" lgn bawah yg dkat waist tgn kiri(spt yg abg Wan cakap tu..)ini adlh cara btol hadis trsebut ditafsirkan..bcoz dl pnah ader snior tyme kat skul agama dl cakap, org yg ltak tgn kanan atas tgn kiri dan tgn kanan tu memegang part lgn atas manakala bhgn tgn kiri pegang atau peluk pinggang atau lambung sblh kanan disbbkan salah tafsir satu prkataan dlm hadis bout care ltak tgn uh(-ak lpe kalimah tu-)[hmm,faham tak no 4 nie??]

(5)then mngenai kisah cari brg..kesah bout ader org tnyer boleh k tidak dgn solat kte temukan brg yg hilang??pak Imam tu cakap boleh..dan ble org tu solat btol2 dapat ingat mane die ltak brg uh..xcerli, Pak Imam tu tak salah bcoz Allah memerintahkan agar kte memohon prtlgn dgn sabar(dlm laksanakan perintah Allah) dan solat(al-Baqarah:153) tp penanyer tu yg silap coz die ingat solat tu utk cari brg yg hilang??!!..tp logik jugak bole ingat bcoz sepjg idop ak, ak rase waktu palng tenang adelah waktu brsolat, so logiknyer kte boleh ingat byk bnde dlm solat esp bnde2 hilang!!(tp pikiran menerawang time solat tu xpatotla sbnanrnyer!!kne maen ngan iblis da..astaghfirulLah)

(6)bout care utk dptkan rukuk yg smpurne, tu kne praktek ngan kengkawan smpai dpt rukuk dgn bagian belkg badan lurus (ni saranan ustaz ak tyme skul agama dl r)

(7)finally, bout prgrakan plik dlm solat spt bukak pntu tyme tngah solat, boleh rujuk buku yg tajuknyer lau tak silap ak "Pelik Tapi Benar dalam Solat"..kat Indo ak xtau ader ke tak, tp kat Malaysia ader, insyaAllah..

dat all..Wallahu a'lam