Aug 7, 2010

Puasa 3-end-

BismilLahirRahmanirRahim..
Ok, jom ke bagian akhir yaitu kenapa puasa tidak berkesan?

Pada bab solat, al-Mawdudi menggunakan analogi jam yaitu jam tidak akan berfungsi jika hanya diletak bateri tanpa sambungan wayar yang betul (bagi aku, bateri pun kena perhatikan masih elok atau tidak). Dan analogi ini disentuh sedikit dalam bab puasa. Namun analogi utama yang beliau gunakan dalam bab puasa adalah makan. Lebih awal beliau menjelaskan ada dua faktor pelaksanaan pekerjaan yaitu tujuan dan cara. Dianalogikan dengan makan, tujuannya adalah untuk menghlangkan lapar dan caranya ada banyak salah satunya makan nasi. Begitu juga ibadah, tujuannya untuk mendekatkan diri kepada Allah dan salah satu caranya adalah puasa

Makan seperti yang kita ketahui adalah satu proses memasukkan makanan ke dalam mulut, dikunyah kemudian ditelan. Namun bagaimana jika kita makan benda yang tidak sepatutnya dimakan? Makan sesuatu yang tidak membawa manfaat untuk tubuh. Atau jika setelah kita telan, kita mengorek2 jari ke dalam mulut untuk memuntahkannya kembali (macam orang yang kena penyakit psikologi bulimia). Adakah zat2 akan terserap oleh tubuh? tentu tidak.

Begitu jugalah puasa. Jika kita hanya menahan diri tanpa memahami bagaimana puasa sebagai satu ibadat. Bahkan tidak memahami apa itu ibadat!! Maka bagaimana mungkin puasa kita akan berkesan terhadap diri kita dan bagaimana kita akan jadi insan bertaqwa? Perlu difahami bahwa ibadah adalah satu bentuk penghambaan di mana kita melakukan apa yang diredhai Allah dengan melihat perbuatan zahir dan batin. Puasa sebagai satu ibadat bukan sekadar memenuhi peraturan umum puasa (menahan diri dari makan dan minum serta hal2 yang membatalkan puasa dari terbit fajar hingga tenggelam matahari) yaitu melihat kepada zahirnya sebaliknya perlu dilihat juga batinnya agar dengan itu zat2 dapat terserap dan menghasilkan manfaat.

Seperti orang yang memuntahkan kembali makanannya, begitulah orang yang berpuasa kemudian melakukan hal yang keji dan menghilangkan pahalanya. Dia tidak mendapat faedah dari puasanya.
RasululLah bersabda, "Ramai orang yang berpuasa namun tidak mendapat apa2 darinya kecuali lapar dan dahaga dan ramai orang yang bangun di malam hari tetapi tidak memperolehi apa2 selain berjaga malam sahaja".
Tiada apa pada ibadahnya, kosong. Puasanya, ibadahnya tiada ruh. Kerana itulah Allah memerintahkan puasa mudah2an bertaqwa(bukan dengan puasa pasti bertaqwa). Dapat dilihat di sini beza orang yang berpuasa dengan memahami puasa yang sebenar dan melaksanakannya dengan orang yang tidak memahami konsep puasa dan ibadat yang sebenarnya.

Kesimpulannya, perlulah difahami konsep puasa dan amalkanlah agar dengan itu insyaAllah kita menjadi insan yang bertaqwa, amin. Selamat Menyambut Kedatangan Ramadhan dengan penuh persediaan dan insyaAllah dengan persediaan yang lebih baik berbanding sebelumnya. (puasa adalah latihan berterusan-setiap tahun-)

P/S: Pada ketiga-tiga part ini, aku ada buat tambahan peribadi, justru jika ada salah silap sepanjang penulisan silalah habaq mai, ghoyak, kkabo, bagitau, segala bagai yang memaksudkan kepada nasihat dan membetulkan kesilapan
Wa Allah A'lam

Puasa 2

BismilLahirRahmanirRahim..
InsyaAllah kali ini dikongsi mengenai hal kedua yaitu tujuan puasa. Ada beberapa tujuan puasa menurut al-Mawdudi, yaitu:
  1. Mencegah diri dari dusta. RasululLah sallalLahu 'alaihi wa sallam bersabda, "Barangsiapa yang tidak meninggalakan perbuatan yang keji(dusta) dan melakukan kejahatan(kepalsuan), Allah tidak akan menerima puasanya sekalipun ia telah meninggalkan makan dan minum" (HR Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah)
  2. Iman dan penilaian diri. RasululLah bersabda, "Barangsiapa berpuasa dengan penuh iman dan mengharapkan keredhaan Allah, maka akan diampuni semua dosa yang telah lalu". Kenapa? Kerana iman adalah percaya manakala ihtisab pula adalah perlakuan dan pelaksanaan. Hal ini sama dengan orang yang bertaubat, berubah dari jahat kepada baik dan baik kepada lebih baik. Dan taubat menghapuskan dosa2 yang telah lalu.
  3. Perisai dari dosa. Ada sebuah hadis menyatakan, "Puasa adalah bagaikan perisai (dari syaitan). Kerana ini orang yang berpuasa hendaklah (menggunakan perisainya dan) mencegah diri dari hal2 yang tidak patut. Apabila ada seorang mengejek atau mengajak bertengkar dengannya, maka hendaklah ia berkata : Aku sedang berpuasa (dan janganlah libatkan aku dalam perbuatanmu)".
  4. Rangsangan untuk berbuat kebaikan kerana lebih memahami kesusahan dan sebagainya yang dialami oleh orang lain seperti fakir miskin. Lagipula RasululLah bersabda, "Setiap perbuatan manusia memperoleh pahala dari Allah. Satu perbuatan baik, diberi pahala 10-700 kali ganda. Tetapi (untuk puasa) Allah mengatakan : Puasa itu khusus bagi-KU dan AKU memberinya pahala sebanyak yang AKU kehendaki". (Hadis ini digunakan al-Mawdudi untuk menjelaskan mengenai kekolektifan ibadah puasa dan persekitaran yang membantu(jamaah) yang mana kerana itu kebaikan terus bercambah tak habis2
  5. Pahala memberi makanan unutk berbuka. RasululLah bersabda, "Barangsiapa memberi makanan untuk berbuka kepada orang yang berpuasa, maka hal itu akan menjadi ampunan dan keselamatan baginya dari api neraka, dan dia akan memperoleh pahala sebanyak pahala orang yang berpuasa itu tanpa dikurangi sedikitpun"
Moga Ramadha kali ini bermanfaat dan menjadikan kita insan bertaqwa sebagai hasil madrasah Ramadhan (al-Baqarah: 183)
InsyaAllah akan diteruskan bagian akhir. Wa Allah A'lam

Puasa 1

BismilLahirRahmanirRahim..

Post ini seperti tajuknya dan menggunakan buku "Dasar-dasar Islam" karangan Sayyid Abu Al-Ala Al-Mawdudi sebagai sumber. Untuk sumber lengkap boleh rujuk sendiri http://www.scribd.com/doc/29892313/Dasar-dasar-Islam-Sayyid-Abu-Al-Ala-Al-Mawdudi pada mukasurat 104-113. Di sini aku hanya memberi points yang aku anggap penting seperti antara sebab diwajibkan berpuasa, analoginya dan tujuan puasa.

Baiklah, berdasarkan ayat 183-188 surah al-Baqarah Allah menjelaskan kepada kita hal2 berkaitan puasa seperti pelaksanaan, rukhsah, qadha', fidyah, tujuan dll. Dalam buku ini bagi hints mengenai
1)Kenapa wajib puasa?
2)Apa tujuan puasa?
3)Kenapa puasa tidak berkesan?(diterangkan secara analogi makan dan jam(jam-analogi beliau untuk bab solat)

Untuk post kali ini aku akan share mengenai nombor 1. Dijelaskan dalam buku tersebut ada 7sebab yaitu

(1)Tujuan penghambaan seumur hidup kepada Allah-kerana puasa adalah untuk melahirkan insan bertaqwa ;
 (2)Latihan penghambaan-latih kita untuk taat dan lebih takut kepada Allah ; 
(3)Latih iman(ibadat yang tersembunyi)-yakin bahwa Allah Maha Mengetahui ; 
(4)Tanda kekuatan iman (yakin kewujudan Allah dan yakin akan hari pembalasan) ;
(5)Latihan berterusan selama sebulan ;
(6)Latihan kepatuhan yang lama-sahur, tahan diri, tarawih (pagi-petang-malam) ; 
(7)Persekitaran yang menunjang-ditetapkan semua wajib berpuasa selama sebulan penuh pada bulan Ramadhan so kehidupan berjamaah amat membantu kerana kalau kita seorang yang puasa pasti berat dan dengan jemaah itu jugalah latihan dilakukan bersama umpama satu pasukan tentera, dan dari itulah lahir kebaikan yang berterusan yang dilakukan secara bersama dan kolektif.

jika ada koreksi sila bagitau..
InsyaAllah akan dipost mengenai nombor 2 pula--no 1-3 dah lama taip tapi save as draft jer dulu-
Wa Allah A'lam