Aug 2, 2011

ramadhan =)

bismilLahirRahmanirRahim

hanya mahu share satu link menarik =)
http://muzir.wordpress.com/2011/07/29/video-poster-amalan-sunnah-bulan-ramadhan/

jika video berkenaan ditonton melalui platform youtube (bukan blog), di ruang deskripsi video dinyatakan,

"Berikut ini adalah komen/teguran Ust Fathi Al-Sakandary terhadap video ini:

===
"Antara hadith dhaif dlm video ialah hadith nombor:

* nombor 5 - lafaz rutob tak sahih, ghair mahfuz dan ia mrupakan kesilapan perawi, di ilal kn oleh imam abu hatim dll. Yg sahih ialah lafaz 'tamar, dan jika tiada tamar maka air' tanpa sebut rutob, riwayat al-Tirmizi dan disahihkannya. Apapun tamar itu telah merangkumi juga rutob dlm kaedah bahasa arab, maka berbuka dgn tamar atau rutob sunnah dan menepati keumuman hadith yg sebut tamar, sbb rutob itu adalah juzu' dari tamar juga scr hakikatnya, cuma mendakwa mendahulukan rutob dari tamar itu tak sahih.

* nombor 6 - 3 gol tak tertolak, dhaif n padanya kelemahan

* nombor 9 - hadith amir bin rabi'ah ni dhaif, dan takhrijnya silap, ia bukan riwayat al-bukhari, al-bukhari hanya masukkan scr muallaq dgn sighah tamrid wa yuzkar menunjukkan ia dhaif disisi al-bukhari

* nombor 10 - hadith dgn lafaz 'stp kali wudhu' ini lemah, al-Bukhari masukkn scr muallaq maka tak tepat kata 'HR al-Bukhari', yg sahih ialah lafaz yg sebut 'stp kali solat' dan ini sahih dikeluarkan al-Bukhari,al-Tirmizi dll, dan disahihkan al-Bukhari, al-Tirmizi dll.

* dan doa berbuka puasa dlm lagu samada lafaz 'allahumma laka sumtu' atau 'zahahaz zhama' kedua-dua doa ini adalah dhaif , dan tiada satupun doa berbuka puasa khusus yg sahih.

walaubagaimanapun kesemua hadith2 yg dhaif diatas boleh dibuat fadhail amal, dan ia diamalkan salaf / sebahagain salaf. W/A"

===
Jazahullahu khairan li Ust Fathi Al-Sakandary :)"

moga video berkenaan dapat memberi manfaat yang banyak untuk kita

walLahu a'lam

No comments: