Aug 14, 2011

Sepakat Membawa Berkat

bismilLahirRahmanirRahim

membicarakan isu politik malaysia terkini, PAS mengalami perbezaan kedua antara ahli-ahlinya. Jika sebelum ini barisan kepimpinan PAS ada yang berbeza pandangan isu Ambiga, kali ini perbezaan timbul berkaitan isu aqidah (pemurtadan). Namun isu berkaitan tahaluf siyasi dengan DAP tidak pernah menggoncangkan kepimpinan PAS, mengapa? kerana mereka mempunyai pandangan jelas mengenai mengapa bertahaluf atau bekerjasama dengan DAP boleh, dan pandangan dari TGNA dan Tn Ibrahim Tn Man telah aku dengari lewat internet. Walau tidak dinyatakan secara jelas mengapa mereka berpandangan boleh namun melihat kepada tindakan dan pendekatan yang cuba dilakukan, tidak mustahil suatu saat DAP akan lebih memahami dan mendekati Islam. Menanti respon orang ramai terhadap buku Negara Berkebajikan oleh TGHA.
If wanna know, read on your own risk =)
siasah daily
tamrin DPP Jerai
ISMA
dan beberapa lagi link berkaitan kenyataan TGNA terhadap isu di Kedah dan kenyataan TGHA berkenaan isu negara berkebajikan.
Walau isu haraki memerlukan kefahaman fiqh yang jelas sebelum membolehkan kita meletakkan batu asas terhadap langkah seterusnya namun berdasarkan kenyataan DUP, DPP dan pimpinan PAS lainnya, jelas mereka punya visi terhadap umat Islam di Malaysia. Namun masih wujud rasa ragu dalam jiwa, bagaimana PAS akan dapat menjinakkan DAP yang liar? Ya, diakui tidak semua pimpinan DAP begitu namun sikap segolongan amat mempengaruhi kesan dari segi jangka panjang dan keseluruhan perancangan yang dibuat. Jika sikap segelintir itu mampu mempengaruhi yang lain, amatlah tidak sesuai bekerjasama seperti sekarang, sebaliknya sekadar perjanjian seperti mana dipaparkan oleh amir lajnah baitul muslim ISMA (untuk tahu sejarah ISMA dan PAS, dan perpecahan yang berlaku, sila search sendiri, penat nak tulis semua, huhu) itu lebih patut. Namun pada aku, sebagaimana dijelaskan Us Nik Abduh dan Us Tn Ibrahim Tn Man berkaitan berperingkat dan melihat kepada situasi dan kefahaman bukan Islam (DAP) mengenai Islam dan bagaimana untuk memahamkan golongan sekular berkaitan kemurnian Islam, itu semua mengambil masa namun perlu dan wajar diteruskan usaha memberi kefahaman ini, bahkan kefahaman kepada umat Islam seluruhnya mengenai Islam kerana seperti kita ketahui, salah satu pendekatan haraki dalam politik adalah, tidak memerintah selagi mana kefahaman dan salah faham terhadap Islam tidak di tahap yang sesuai kerana jika rakyat tidak faham Islam, maka bagaimana Islam hendak dilaksanakan setelah parti menang? Maka keperluan sekarang lebih kepada memahamkan ummah mengenai Islam dan mengelakkan salah faham bukan Islam terhadap Islam. Maka sebagai langkah itu, aku rasa amat wajar kenyataan Haji Hadi berkaitan isu pemurtadan dan sikap tidak menyokong oleh Nasruddin Ali Tantawi. Us Nasruddin menyatakan secara umum mengenai isu aqidah tanpa menyatakan sokongan khusus kepada Hassan Ali dan JAIS. Kenyataan bersifat umum disalahguna orang luar PAS namun pendirian Us Nasruddin telah dijelaskan oleh beliau melalui Harakah (harap berita itu benarlah). Perlu diperhatikan juga kedudukan JAIS di mata kerajaan Selangor. Konflik antara pimpinan JAIS dan kepimpinan kerajaan Selangor serta konflik antara kepimpinan lama ISMA dan PAS perlu juga diperhati untuk cuba bersikap seneutral mungkin dalam isu pemurtadan, tahaluf dan lainnya selain ilmu dan kefahaman fiqh siyasi yang jelas kerana sikap tidak mempedulikan realiti dan situasi memungkinkan berlaku perpecahan dan pelebaran jarak yang makin jelas.

Aku mengharapkan semua kepimpinan GO dan NGO yang berjuang atas nama harakah Islamiyyah dapat duduk semeja berbincang dengan melemparkan semua sengketa lama dan asbab perpecahan terdahulu sebaliknya dapat berbincang demi membuang yang keruh dan mengambil yang jernih. Benar, tiada yang sempurna dan kesepakatan seluruh ahli mungkin tidak berlaku namun sekurang2nya usaha itu ada dan diharap dapat mendekatkan dan merapatkan yang jauh.Ayuh jadikan ramadhan ini sebagai batu loncatan ke arah membentuk ummah yang lebih bersatu dan memahami Islam.

Pandangan dari hamba yang faqir
Salah silapku sila betulkan
Wallahu a'lam

No comments: