May 7, 2017

Kembali Menulis?

bismilLahirRahmanirRahim

Banyak habuk di sini..sapu2 sikit
AlhamdulilLah, dulu aku menulis sebelum selesai S.Ked. Sekarang menulis buat pertama kali setelah selesai S.Ked dan menjalani kehidupan sebagai dokter muda/coass

Tiada yang mudah
Dulu waktu kuliah berulang-alik kampus dan kos, sekarang ulang-alik rumah sakit (hospital) dan kos. Pindah2 hospital dan kos sudah menjadi kebiasaan

Aku harap aku kuat menempuh coas life dan tetap disiplin dan bersikap baik walaupun kadang rasa malas dan capek (penat) itu datang

Aku masih susah mula ngobrol (borak) dan sosialisasi dengan orang, make me always looked awkward di tengah2 perawat (nurses), teman2 apatahlagi kakak2 cleaners, pekerja admin dll kakitangan hospital. I hate that i hardly talk to them dan i hate that i seem to have difficulty to express myself, timid, shy and being incompetent. All these make me more doubt about my future as a doc-to-be. It's hard to talk, hard to hv a common topic that we can both enjoy talking about and the harder part is to come out with right words right time and right people. Kadang nak panggil apa pun susah, nak tanya nama untuk berkenalan apatahlagi.

These are among obstacles that i need to face. Kalau tak tempuh, alamatnya aku tak dapat ilmu yang sepatutnya aku dapat sepanjang koas. Terima kasih kepada perawat2 yang mula approach and offer mengajarkan aku itu dan ini, i'm so thankful. Hanya tuhan dapat mengganjari dengan ganjaran sebaiknya.

Aku setakat ni dah lalui beberapa stase, dan aku akui paling penting adalah percaya diri dan berani bertanya, no matter when and where. Tiada salah dan malu untuk belajar benda baru, in fact ia mematangkan kita dan memajukan diri kita

Setakat ni skills yang pernah dan aku dapat (yang aku ingat2 aku dah diajar)
Umum - cara berhadapan dengan pasien (pesakit), cara anamnesis. periksa tanda2 vital, ambil darah, suntik subkutan, intramuskular. Rapport biasanya langsung didapat sebab rata2 masyarakat percaya dengan doktor, hence penting JAGA KEPERCAYAAN tersebut.
1) THT : cara periksa telinga, tenggorokan dan hidung. Cara periksa leher
2) Saraf : cara pemeriksaan fisik saraf kranial, pemeriksaan refleks patologi
3) Forensik : perbezaan bidang undang2 dan kedokteran, aplikasi ilmu kedokteran untuk kes2 mahkamah, jenayah dan seumpamanya, cara periksa luar mayat dan cara periksa jantung mayat dan bedah mayat
4) ObGyn : cara lahir bayi, periksa dalam, guna forseps dan vakum
5) Pediatrik :

No comments: