Oct 24, 2012

Persoalan mengenai perubatan

BismilLahirRahmanirRahim

Ada beberapa persoalan bermain di minda, tapi hampir terjawab kesemuanya (dah banyak kali timbul tapi setiap kali itu aku rujuk kembali site yang sama kot2 ada perubahan, huhu =)
Apa itu? 
Sebelum terlupa, persoalan2 ini jawapan2nya ada perbezaan pendapat di kalangan fuqaha', jadi jangan berbalah mengenainya, berlapang dadalah itu lebih baik =)

Ada yang tahu jawapan mengenai persoalan2 ini?
1: Penggunaan ubat yang mengandung benda haram adalah haram kecuali darurat, apa itu darurat dalam perubatan?..JUGA
2: apa hukum berubat? DAN  
3: jika tak wajib, adakah ada pengecualian?
4: jika ada, bagaimana nak tahu wajib atau tidak? JUGA 
5: apa pula hukum air kencing unta dan berubat dengannya?
  5.1: ada pendapat mengatakan tidak najis berdasarkan hadis Nabi sallalLahu 'alaihi wa sallam perintahkan 'Uraynin berubat menggunakan campuran air kencing dan susu unta, TAPI 
  5.2:ada yang mengatakan hadis di atas menunjukkan keharusan/bolehnya guna benda haram sebagai ubat jika darurat, so kesimpulannya?
6: Bagaimana pula dengan hadis berubat menggunakan sutera?
7: Apa hukum menjaga kesehatan?
p/s: mencegah tak sama dengan mengubati =)

Ada yang tahu? Kalau nak tahu kena cari sendiri sebab aku tak tahu bagaimana nak ringkaskan, huhu. Kalau dah dapat ringkaskan, nanti aku post,kot? (jangan sembunyi ilmu..)
Tapi yang aku boleh bagi jawapan direct (kesimpulan hasil bacaan) aku bagi, antaranya:
2) harus (ada perbezaan pandangan mengenai hukum berubat tapi aku cenderung kepada harus)
3) ada
4) risikonya (membahayakan nyawa/mendatangkan mudharat yang lebih besar atau tidak)

Apa2 hal pun, perubatan ini bagi aku tak boleh pandang sebelah mata sahaja. Lagipun apa yang kita panggil sebagai perubatan (ke pengubatan?) alternatif itu juga bagus, tak kisahlah perubatan tradisional Cina, akupunktur, tibb nabawi (aku tak tahu apa istilah untuk perubatan berdasarkan bekam, madu, habbatussauda' dll yang ada disebut dalam al-Qur'an dan hadis) dll lagi. Evidence-based medicine (EBM) bukan segalanya (kalau tak, tak adalah sebelum penelitian ilmiah mengenai khasiat madu, akupunktur dll wujud, ada yang guna, kan?) Tapi menjadi keharusan bagi kita melakukan penelitian2 sebab seluruh isi bumi ini untuk kita gunakan/manfaatkan seoptimum mungkin untuk kebaikan kita semua (khalifah di muka bumi) dan dekatkan diri kepada Allah (ulul albab?) (asalkan dalam batas syara' lah) Dan dengan adanya penelitian2 itu serta bukti2 ilmiah itu, ia dapat meningkatkan lagi izzah Islam dan kaum muslimin di mata bukan Islam (dakwah). 

salah silapku sila betulkan
walLahu a'lam

No comments: